Saša Gr.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Saša Gr.
Saša Gr. v roce 2017
Saša Gr. v roce 2017
Narození31. října 1977 (46 let)
Nové Město na Moravě, Československo
Povoláníspisovatel
Národnostčeská
StátČeskoČesko Česko
Obdobíkonec 20. a začátek 21. století
Témataliteratura, masové medium, výtvarná činnost a nakladatelství
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Saša Gr. (občanským jménem Alexandr Králík,[1] * 31. října 1977, Nové Město na Moravě) je český básník, prozaik, výtvarník a literární organizátor a nakladatel.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 31. října 1977 v Novém Městě na Moravě. Vyučil se umělecko-řemeslným keramikem (SOU Umělecko-řemeslné výroby, Praha). Později maturoval z ekonomie (SOŠ Profes, Praha) Vystřídal řadu povolání, od roku 2011 provozuje Antikvariát MLHA ve Žďáru nad Sázavou. Od roku 2016 je spolumajitelem a šéfredaktorem nakladatelství MLHOVINA s.r.o. V roce 2021 otevřel ve spolupráci se Zámkem Žďár nad Sázavou Keramický ateliér Saši Gr.

Zabývá se literární tvorbou, píše zejména poezii a experimentální či humoristické prózy. Od roku 2021 se souběžně věnuje také svému původnímu řemeslu – keramice – v rámci projektu Chytrá ruka na Zámku Žďár nad Sázavou. Kromě vlastní umělecké tvorby tu také vede kurzy keramiky pro veřejnost.

Tvorba a ostatní aktivity[editovat | editovat zdroj]

Publikoval v mnoha časopisech. Spoluautorsky se podílel na knize Rádce pro začínající spisovatele, novináře a překladatele. (Mezera, 2007) V lednu 2013 vyšel v Nakladatelství Marek Belza jeho básnický debut Jede medička na sáňkách. Koncem roku 2016 vydalo nakladatelství MLHOVINA jeho druhou knihu s názvem Matoucí encyklopedie. Jde o soubor humoristických hesel, v nichž si dělá autor legraci z lidských vlastností, politiky, ekologie, i běžných věcí kolem nás.

2. května 2018 přinesly Lidové noviny článek o Facebookové skupině s názvem Když si prdne myš... Na výzvu Saši Gr. zde lidé přispívali dvojveršími na téma prdění různých zvířat. Nakladatelství MLHOVINA potom v roce 2023 vydalo stejnojmennou knihu z nejlepších dvojverší vzniklých v této skupině. Kromě hlavního autora Saši Gr. do knihy přispělo veršíky dalších 45 autorů.

Saša Gr. se věnuje také výtvarné tvorbě. Ilustroval knihu Marcela Babczynského Šeptání ďábla (Mezera, 2008) vystavoval kresby, keramické plastiky aj.

Je zakladatelem českého paraliterárního hnutí, které dlouhodobě kritizuje Patafyziku pro její nekoncepční qazi-absorpční argumentační vyprázdněnost. Je také organizátorem prvních tří mezinárodních Paraliterárních konferencí.

Vyjadřuje se také k politice, zejména prostřednictvím pravidelného sloupku v Deníku Referendum.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Saša Gr.. Deník Referendum [online]. Vydavatelství Referendum, s. r. o. [cit. 2020-03-30]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]