Savska cesta (Záhřeb)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Savska cesta
Umístění
StátChorvatskoChorvatsko Chorvatsko
MěstoDonji grad
Poloha
Napojené uliceFranklin Roosevelt Square
Historie
Pojmenováno poSáva
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Savska cesta je název pro jednu z hlavních[1] ulic v chorvatské metropoli Záhřebu. Ulice se nachází na jihozápadním okraji města a spojuje Rooseveltovo náměstí se Sávským mostem. Je dlouhá 2,7 km.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Ulice vznikla z původní silnice, která spojovala Záhřeb s chorvatským přímořím. Okolo ní se rozvinulo v 19. století tzv. Sávské předměstí. Na mapách prvního vojenského mapování (josefinského) je zobrazena jako Zemská silnice (německy Landesstrasse). V její ose byla vedena i železniční trať do Sisaku a Karlovace. Na mapách třetího vojenského mapování z konce 19. století již je patrná i tramvajová trať po celé délce silnice. Oblíbená byla především díky koupališti na břehu řeky Sávy.[1] V minulosti se zde konala řada demonstrací a jiných velkých akcí, především v souvislosti s existencí studentského centra.[1]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o velmi rušnou[1] městskou třídu se čtyřmi jízdními pruhy a tramvajovou tratí, která probíhá po celé délce ulice.

Významné budovy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Savska cesta nekoć je bila najmoćnija ulica u metropoli, a danas je jedna od najzagušenijih prometnica. vecernji.hr [online]. [cit. 2024-01-12]. Dostupné online. (chorvatsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]