Sandakan

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: Sandokan.
Sandakan
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška10 m n. m.
StátMalajsieMalajsie Malajsie
Sandakan
Sandakan
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha2 266,2 km²
Počet obyvatel396 290 (2010)
Hustota zalidnění174,9 obyv./km²
Správa
Vznik1658
Oficiální webwww.mps.sabah.gov.my
Telefonní předvolba089
PSČ90000–90999
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sandakan je město v Malajsii. Nachází se na stejnojmenném poloostrově na severovýchodním pobřeží Bornea, 1900 km východně od Kuala Lumpuru. S přibližně 396 tisíci obyvateli je druhým největším městem státu Sabah.

Původně o zdejší přírodní přístav soupeřila Brunej a Sultanát Sulu. První evropskou osadu v něm založil 1872 William Clark Cowie, pak ji ovládl rakouskouherský konzul Gustav Overbeck a v roce 1879 se díky Williamu Burgessi Pryerovi stala britskou državou. Město se nazývalo Elopura („krásné město“), Kampung German („osada Němců“) a nakonec Sandakan („propachtovaná půda“). V roce 1884 se stalo hlavním městem protektorátu Severní Borneo. Díky těžbě vzácných dřev v okolních pralesích se stal Sandakan místem s největším podílem milionářů na světě.[1] Vznikl výstavný obchodní přístav s dlážděnými ulicemi a stavbami ve viktoriánském stylu jako Sandakan Jubilee Memorial Clock. Usazovali se zde především Číňané, což dalo městu přezdívku „Malý Hongkong“.[2] Za druhé světové války zde Japonci zřídili zajatecký tábor, při pochodech smrti do vnitrozemí zahynulo 2500 spojeneckých vojáků.[3] Za těžkých bojů na konci války bylo město téměř zničeno a metropolí Sabahu se stal Jesselton.

Ekonomika Sandakanu je založena na rybolovu, stavbě lodí a textilním průmyslu. Nachází se zde letiště a nákladní přístav. Vyváží se ságo, abaka a palmový olej.[4] Podnebí je ekvatoriální. Nedaleko Sandakanu se do Suluského moře vlévá řeka Kinabatangan. K přírodním zajímavostem patří skalní brána Batu Sapi a jeskyně Gomantong, kde žije salangana ostrovní. V blízkosti města se nachází národní park Želví ostrovy, rezervace Labuk Bay s výskytem kahaua nosatého a rehabilitační centrum pro orangutany v Sepiloku.[5] Národnostní a náboženské složení obyvatelstva je pestré, ve městě se nacházejí mešity a buddhistické i křesťanské chrámy. Byl zde také vybudován památník válečných obětí.

V místním vojenském nevěstinci se odehrává děj filmu Sandakan č. 8, který natočil Kei Kumai. Život ve městě popsala ve svých autobiografických knihách Agnes Newton Keithová.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Malaysia Site Dostupné online
  2. Kata Malaysia Dostupné online
  3. Traces of War Dostupné online
  4. Britannica Dostupné online
  5. Amazing Borneo Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]