Sanchezie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Sanchezia)
Jak číst taxoboxSanchezie
alternativní popis obrázku chybí
Sanchezie nádherná (Sanchezia speciosa)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďpaznehtníkovité (Acanthaceae)
Rodsanchezie (Sanchezia)
Ruiz & Pav., 1794
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ilustrace sanchezie vznešené z roku 1866

Sanchezie (Sanchezia) je rod rostlin z čeledi paznehtníkovité. Jsou to rozměrné byliny a keře s velkými listy a trubkovitými květy v hroznovitých nebo latovitých květenstvích. Plodem je tobolka. Rod zahrnuje asi 56 druhů a je rozšířen v západních oblastech Jižní Ameriky. Nejvíce druhů roste v peruánských Andách. Některé druhy s nápadně kolorovanými listy jsou v tropech pěstovány jako okrasné rostliny a lze se s nimi setkat i ve sklenících botanických zahrad.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sanchezie jsou rozměrné, vzpřímené nebo šplhavé, stálezelené byliny a keře, dorůstající výšky až 3 metry. Listy jsou velké, lysé, celokrajné nebo se zvlněně zubatým okrajem, se zpeřenou žilnatinou. Některé druhy mají hlavní žilky nápadně bíle nebo žlutě kolorované. Květy jsou většinou velké a nápadné, přisedlé nebo krátce stopkaté, vyrůstající z paždí velkých vstřícných, srostlých, zelených nebo barevných listenů a skládající přerušované vrcholové klasy, hrozny nebo laty. Kalich je rozčleněný na 5 hlubokých, na vrcholu špičatých nebo zaokrouhlených laloků. Koruna je žlutá, oranžová, červená nebo purpurová, téměř pravidelná, s dlouhou válcovitou, někdy lehce břichatou korunní trubkou a rozestálým, krátce pětilaločným límcem. Tyčinky jsou dvě, přirostlé pod polovinou korunní trubky a vyčnívající z květů. Mimo to jsou v květech dvě sterilní staminodia. Semeník je svrchní, srostlý ze 2 plodolistů a se stejným počtem komůrek, obsahujících po několika (až 4) vajíčkách. Nese nitkovitou čnělku. Plodem je podlouhlá, nezploštělá tobolka obsahující 6 až 8 nebo i méně okrouhlých, zploštělých semen.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod sanchezie zahrnuje asi 56 druhů a je rozšířen v tropické Jižní Americe, okrajově zasahuje i do Panamy. Centrum druhové diverzity a endemismu je v Peru, odkud je uváděno 46 druhů, z toho 38 endemických. Větší počet druhů se vyskytuje i v Ekvádoru, Kolumbii a amazonské části Brazílie. Druhy S. putumayensis a S. oblonga zasahují i do severní Bolívie, S. macrocnemis (syn. S. pennellii) do Venezuely.[3] Většina druhů má spíše omezený areál. Některé pěstované druhy zdomácněly i v jiných částech tropů, například Sanchezia parvibracteata v jižním Mexiku a Střední Americe nebo sanchezie nádherná v Karibiku.[3][4][5] Sanchezie charakteristicky rostou ve vlhkých horských lesích východních úbočí And od nižších poloh až do nadmořských výšek okolo 1800 metrů.[2]

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy sanchezií jsou specializovány na opylování kolibříky.[6] Zralé plody se explozivně otevírají a vymršťují semena do okolí.[7]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Sanchezia je v rámci čeledi Acanthaceae řazen do podčeledi Acanthoideae, tribu Ruellieae a podtribu Trichantherinae. Tribus zahrnuje celkem 6 rodů, rozšířených výhradně v tropické Americe.

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Sanchezie nádherná v Pražské botanické zahradě v Tróji

Sanchezie jsou v tropech a sklenících botanických zahrad pěstovány jako okrasné keře s ozdobnými listy s nápadně kolorovanou žilnatinou, dorůstající výšky až přes 2 metry. Kvetou zpravidla v létě. Vyžadují slunné až polostinné stanoviště a výživnou, dobře odvodněnou půdu. Při nízkých teplotách dochází k poškození listových okrajů. Výhony mladých rostlin je vhodné zaštipovat, aby se rozkošatěly. Množí se na jaře a v létě zelenými řízky. Jsou náchylné na napadení molicemi a vlnatkami. Mezi častěji pěstované druhy náleží zejména sanchezie nádherná (S. speciosa), vyznačující se velkými květy podepřenými červenými listeny, sanchezie vznešená (S. oblonga) s menšími květy a S. parvibracteata s malými, zelenavými listeny. V kultuře jsou také hybridy S. speciosa a S. parvibracteata.[9][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERRY, P.E. et al. Flora of the Venezuelan Guayana (vol. II). Missouri: Timber Press, 1995. ISBN 0-88192-326-5. (anglicky) 
  2. a b LEONARD, E. C. Notes on the genus Sanchezia. Journal of the Washington Academy of Sciences. Nov. 1926, čís. 16(18). 
  3. a b Plants of the world online [online]. Royal Botanic Gardens, Kew. Dostupné online. (anglicky) 
  4. DURKEE, L.H. Flora Costaricensis. Family Acanthaceae. Fieldiana. Dec. 1986, čís. 18. Dostupné online. 
  5. a b LLAMAS, Kirsten Albrecht. Tropical Flowering Plants. Cambridge: Timber Press, 2003. Dostupné online. ISBN 0-88192-585-3. (anglicky) 
  6. TRIPP, Erin A.; KOENEMANN, Daniel M. Nomenclatural synopsis of Sanchezia (Acanthaceae), fifty years since last treated. Novon. Sep. 2015, čís. 24. 
  7. FLEMING, T.H.; ESTRADA, A. Frugivory and seed dispersal: Ecological and evolutionary aspects.. [s.l.]: Springer, 1993. ISBN 978-94-010-4767-8. (anglicky) 
  8. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 
  9. BRICKELL, Christopher (ed.). Encyclopedia of plants & flowers. [s.l.]: American Horticultural Society, 2011. Dostupné online. ISBN 978-0-7566-6857-0. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]