SOTEX GINETEX CZ

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
SOTEX GINETEX CZ, z. s.
Základní údaje
Právní formaspolek
Datum založení26. srpna 1996
Adresa sídlaCejl 480/12, Brno, 616 00, Česko
Identifikátory
Oficiální webwww.sotex.cz
IČO65348966
Některá data mohou pocházet z datové položky.

SOTEX GINETEX CZ je česká nezisková organizace, od roku 1996 působící v textilním sektoru, jejímž hlavním posláním je správné a legální šíření symbolů ošetřování pro textilní výrobky v České republice.[1]

Je členem mezinárodní organizací GINETEX a CLUTEX, tímto se i české označené výrobky stávají čitelné v zahraničí, již půl století původem z Paříže. Také spolupracuje s TZÚ a Asociací textilního-oděvního-kožedělného průmyslu.[1]

Název SOTEXu vznikl zkratkou ze slov: sdružení, označování, textilu.

Symboly ošetřování
Symboly údržby a ošetřování umístěné na etiketě textilního výrobku

Historie[editovat | editovat zdroj]

SOTEX vznikl dne 26. srpna 1996 zápisem na Magistrátu města Brna pod číslem Rg 1996/2 jako odezva na požadavek mezinárodního GINETEXe s právními aspekty používání symbolů ošetřování pro textilní výrobky. Do té doby byly symboly údržby používány v podstatě neoprávněně. V období socialismu východní blok neřešil žádné nároky plynoucí z ochranné známky na symboly údržby a to pro žádnou z tehdejších zemí socialistického zřízení v Evropě.

Na vzniku SOTEXu se podílely oborové textilní asociace:[1]

  • Asociace textilního-oděvního-kožedělného průmyslu ČR
  • Asociace prádelen a čistíren ČR
  • Svaz obchodu České republiky
  • Sdružení obrany spotřebitelů a Henkel - Ecolab s.r.o.

V roce 2008 byl v rámci užší spolupráce s GINETEXem změněn název sdružení na SOTEX GINETEX CZ. Od roku 2014 je právní forma SOTEXu zapsaným spolkem[2]. V roce 2022 SOTEX sídlí v prostorech Textilního zkušebního ústavu na Cejlu 12 v Brně.

Mezinárodní spolupráce[editovat | editovat zdroj]

Česká republika byla třikrát (v letech 2017, 2019 a 2021) zahrnuta do mezinárodního průzkumu znalosti symbolů ošetřování a návyků spotřebitelů při nakupování a péči o textil, který realizovala výzkumná agentura IPSOS.[3]

Udržitelný rozvoj[editovat | editovat zdroj]

Problém fast-fashion, obrovská spotřeba textilii, ukazuje, že zachování komplexních informací o výrobku na etiketě umožňuje jeho další využití jako hodnotné suroviny v rámci příklonu k cirkulární ekonomii. SOTEX svou stabilní činností na českém trhu pomáhá udržitelné spotřebě textilních a oděvních výrobků. Českému prostředí je významným zdrojem informací z mezinárodních studii.

Činnosti spolku[editovat | editovat zdroj]

Symboly údržby na textiliích nesou jedinečnou informaci o doporučeném ošetřování daného výrobku, aby nedošlo k jeho nevratnému poškození. Symboly údržby jsou předmětem mezinárodní normy ISO 3758 - Textilie - Symboly ošetřování. SOTEX poskytuje výrobním firmám informaci o správném označování textilních výrobků a formou členství uděluje licence k legálnímu používání symbolů údržby, které jsou chráněny mezinárodní ochrannou známkou.

Současně SOTEX myšlenku symbolů ošetřování a jejich význam šíří i mezi spotřebiteli a případně poskytovateli služeb (prádelny a čistírny), kteří symboly údržby potřebují ke správné péči.

QZ - Zaručená kvalita[editovat | editovat zdroj]

QZ - Zaručená kvalita na ověřeném výrobku
QZ - Zaručená kvalita na informuje o ověřených vlastnostech výrobku. Značka je součástí vládního programu Česká kvalita

Od roku 1999 vzniká v rámci spolku tzv. značka kvality QZ - Zaručená kvalita (v angl. překladu Quality Zone). Půjčuje se textilním výrobkům s ověřenou kvalitou. Právní forma je ochranná známka pod č. 214683 registrované u Úřadu průmyslového vlastnictví. Značka QZ - Zaručená kvalita se mezi prvními stala součástí Národního programu Česká kvalita, který vznikl na základě Usnesení vlády ČR č. 685 z 26. června 2002.

Typickým žadatelem jsou výrobci dětského zboží, lůžkovin a pod.[1] V roce 2022 bylo v České republice na 30 držitelů.[4]

Clevercare.info[editovat | editovat zdroj]

Textilní spolky se v rámci Evropy také usnesly na potřebe doplnit symboly údržby o odkaz na webovou stránku clevercare.info. Zde jsou uvedeny pro spotřebitele informace o ekologické udržitelnosti, zejména o jednoduchých a efektivních opatřeních ekologické údržby textilu:[1]

  • Snížit teplotu prací lázně.
  • Sušit na vzduchu.
  • Používat ECO programy a j.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e SOTEX GINETEX CZ – symboly pro každý den a kvalitní textil. iDNES.cz [online]. 2020-10-19 [cit. 2022-03-15]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  2. Rejstřík spolků veden u Krajského soudu v Brně, ve spolkovém rejstříku pod spisovou značkou L 20265.
  3. Results of the 3rd IPSOS European Barometer 2021 [online]. 2021-08-06. Dostupné online. 
  4. WWW.PROPAGON.CZ, Tomáš Frank-. Držitelé značky | SOTEX GINETEX CZ. www.sotex.cz [online]. 2021-01-03 [cit. 2022-03-28]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. FRUHWIRTOVÁ, Eva. Nové oblečení bez etikety si koupí málokdo. Zákazníci navíc myslí ekologicky. Brněnský deník [online]. 2021-09-06. Dostupné online. 
  2. E-shopy neumí označovat textil a porušují předpisy [online]. dTest, 2016-05-25. Dostupné online. 
  3. PETR, Musil. VIDEO: Začínali jsme s pletacím strojem v garáži, popisuje počátky firmy na ponožky její zakladatel [online]. F.T.V. Prima, 2021-12-17. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]