Rudolf Petřík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rudolf Petřík
Narození21. ledna 1894
Krakov
Úmrtí8. května 1946 (ve věku 52 let)
Povoláníkonfident
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Rudolf Petřík (21. ledna 1894 Krakov8. května 1946)[1] bývalý důstojník čs. meziválečné armády (štábní kapitán) pracoval v období druhé světové války na území Protektorátu Čechy a Morava jako konfident nacistické bezpečnostní služby Sicherheitsdienst.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Rudolf Petřík strávil své mládí ve Štěpánově se svým otcem Rudolfem Petříkem a matkou Marií Zimprichovou. Ze Štěpánova dojížděl do měšťanské školy v Bohuňovicích a později do Olomouce, kde absolvoval šest let vyššího reálného gymnázia. Maturoval v roce 1913 a poté nastoupil ke studiu chemie na německé technické vysoké škole v Brně. Ovšem kvůli vypuknutí války stihl pouze dostudovat dva semestry. Poté tedy nastoupil na vojenskou akademii ve Vídeňském Novém Městě.

Na frontách první světové války[editovat | editovat zdroj]

Dne 18. srpna 1915 byl Rudolf Petřík odveden na 36 měsíců činné služby. Ihned po odvedení byl zařazen jako velitel čety a polní roty k pěšímu pluku 9, kde zůstal až do konce války. Dne 21. dubna 1916 byl těžce raněn a následujících pět měsíců strávil v přemyšlském lazaretu. Od začátku války až do jejího konce sloužil na italském, ruském a rumunském bojišti, a to ve funkcích velitele roty a zástupce velitele praporu.

Kariéra u československé armády[editovat | editovat zdroj]

Do čs. armády nastoupil 16. července 1919 v hodnosti nadporučíka pěchoty. Po absolvování kurzu byl přidělen k 25. pěšímu pluku, který se nacházel v Německém Brodu. Dne 9. května 1924 byl soudem odsouzen z nedbalosti na tři týdny vězení. A dále pak v roce 1932 byl kárnou komisí vyšetřován z šikanování a tělesného bití podřízených vojáků. Soud v Banské Bystřici ho odsoudil k stejnému trestu jako v předešlém případě ovšem nepodmíněně.

Sicherheitsdienst[editovat | editovat zdroj]

Petřík pracoval v období druhé světové války na území Protektorátu Čechy a Morava jako konfident nacistické bezpečnostní služby Sicherheitsdienst. Pro SD, byl ideálním adeptem, a to z důvodů že perfektně uměl český a zároveň německý jazyk, Petříkovi navíc velice zvyšovala důvěryhodnost jeho bývalá vysoká hodnost. Tu také využíval k proniknutí mezi místní obyvatele.

Před MLS v Klatovech[editovat | editovat zdroj]

O vině Rudolfa Petříka nebylo pochyb. Dne 8. května 1946 bylo vyvoláno veřejné soudní přelíčení. Rudolf Petřík byl usvědčen na základě výpovědí pěti předvolaných svědků a několika písemných svědectví. Soudci z lidu jednomyslně shledali Rudolfa Petříka vinným a odsoudili ho k trestu smrti provazem. Poté byl neveřejně popraven.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Petřík, Rudolf, 1894–1946 – Bibliografie českého archivnictví. biblio.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-04-12]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VAŠUT, Marek: Životní osudy důstojníka a konfidenta Rudolfa Petříčka, Bakalářská diplomová práce, Katedra historie FF Univerzita Palackého , Olomouc 2016. Dostupné online
  • VAŠUT, Marek: Navždy beze cti: životní osudy důstojníka československé armády a konfidenta Sicherheitsdienst Rudolfa Petříka (1894-1946). In: Šumava v proměnách času: revue Jungbauerova šumavského vlastivědného spolku č. 2 (2016), s. 127-147.