Rekviem (Durych)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rekviem
menší valdštejnská trilogie
AutorJaroslav Durych
IlustrátorJan Konůpek
ZeměČeskoslovensko
EdicePhilobiblon
VydavatelLadislav Kuncíř
Datum vydání1930
Předchozí a následující dílo
Bloudění
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rekviem je prozaická sbírka tří historických povídek od Jaroslava Durycha. Povídky se odehrávají na pozadí třicetileté války po smrti Albrechta z Valdštejna. Název sbírky, Rekviem, odkazuje na Valdštejnovu smrt a celkové smuteční vyznění díla. Hlavní myšlenkou je kritika vypočítavosti a zrady oproti tomu dílo vyzdvihuje statečnost a věrnost.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Okrajová část historického románu Bloudění. Tři historické povídky o událostech po smrti Albrechta z Valdštejna.

Kurýr[editovat | editovat zdroj]

Samostatně vyšlo roku 1927. Kurýr Valdštejnova spojence přijede do Olomouce. Nic netuší o Valdštejnově zavraždění. Po kardinálovi a generálovi posádky požaduje věrnost Valdštejnovi. Generál se snaźí kurýra přesvědčit o tom, že Valdštejn je po smrti. Kurýr jim uvěří až tehdy, když přivedou jeho bratra. Utíká a volí smrt skokem z hradeb. Povídka byla v roce 1993 zfilmována pro televizi.

Budějovická louka[editovat | editovat zdroj]

Někdy téže jako Budějovické slavnosti. Samostatně vyšlo roku 1928. Valdštejnovi spojenci jsou ve vazbě válečného soudu. Když na louce odpočívají po honu, přijde mezi ně milenka uherského krále, která utíká z Vídně. Řekne jim o děkovné mši, kterou nechal sloužit císař za zbavení se Valdštejna.

Valdice[editovat | editovat zdroj]

Švédský generál Banér přijede do valdického kláštera, kde je pohřben Valdštejn ve své hrobce v kostele. Ukradne z jeho mrtvoly hlavu a pravou ruku, protože jeho král padl kvůli Valdštejnovi v bitvě u Lützenu v Německu.

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

Snaha o napodobení barokní češtiny, tedy spisovný a zastaralý jazyk, cizí slova (např. impertinentní), archaismy (např. rasovna), historismy (např. rumormistr).