Quirinus z Tegernsee

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
Quirinus z Tegernsee
Socha sv. Quirina v bavorském Aubingu
Socha sv. Quirina v bavorském Aubingu
mučedník
Narození?
Řím
Úmrtí269
Řím
Svátek25. března
ObdobíŘímská říše
Místo pohřbeníŘím
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a další církve ve společenství se Svatým stolcem,
pravoslavná církev
Významné zasvěcené kostelyŘím, Tegernsee
Atributykrálovské insignie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý Quirinus z Tegernsee, také Quirinus Římský, byl římský prvomučedník, uctívaný jako světec římskokatolickou církví.

Život a legenda[editovat | editovat zdroj]

Podle jedné legendy Quirinus jako sedmiletý chlapec se svou matkou Severou uprchl před pronásledováním křesťanů v římské provinii. Později byl zatčen a v roce 269 sťat v Římě za císaře Claudia II. Gothica (vládl v letech 268–270). Jeho tělo tam bylo vhozeno do řeky Tibery a později nalezeno na Tiberském ostrově.

Podle jiné legendy byl Quirinus synem římského císaře Filipa Araba a odmítl obětovat bohům.[1]

Skutky mučedníků vyprávějí o římském mučedníkovi jménem Quirinus nebo Cyrinus, který byl pohřben v Římě v Pontiových katakombách. Soupisy jmen tam pohřbených křesťanů však jeho jméno neobsahují.

Teprve v době karolínské renesance za vlády císaře Pipina Krátkého vznikla legenda, která Quirinův život spojila s bavorským klášterem benediktinů Tegernsee. Tam jeho bavorští zakladatelé Adalbert a Ottocar v roce 746 přenesli Quirinovy relikvie, získané darem od papeže Zachariáše. Nově vystavěný klášterní kostel pak byl QWurinovi zasvěcen a pro něj napsán a vymalován žaltář, v němž je světec oslaven.

Úcta a ikonografie[editovat | editovat zdroj]

Střediskem úcty byl od raného středověku klášterní kostel sv. Quirina benediktinů v Tegernsee, s ostatky v sarkofágu. Až do zrušení kláštera (1802) byl poutním místem, stejně jako kaple u legendární studánky s pramenem uzdravující vody. Další kostely tohoto zasvěcení jsou v Německu, Rakousku, také v Chorvatsku (Sisak).

Quirinus bývá vyobrazen jako rytíř ve zbroji s královskými insigniemi, s mečem a s palmou mučedníka. Je spolupatronem benediktinů, zejména v Bavorsku, [1] ale také cisterciáků. V českých kostelech mívá oltář, například v klášterním kostele ve Zlaté Koruně.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b LCI 8, s. 243
  2. Milan Buben, Encyklopedie řádů, kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích. Svazek 2, díl 2. Libri Praha, 2002, s. 269.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Joannes Bollandus et alii:, Acta sanctorum...mensis Martii , svazek VI, díl 3, s. 4, reprint 1964, dostupné online [1]
  • LCI = Lexikon der christlichen Ikonographie, svazek 8, ed. Wolfgang Braunfels. Herder: Basel-Freiburg-Rom-Wien 1994, s. 243.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]