Ptačí hnízdo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hnízdo rákosníka velkého

Ptačí hnízdo je místo sloužící ptákům pro nakladení a inkubaci vajíček a následné vyvedení potomků. Může jít o kalichovitou strukturu upletenou z trávy a dalších materiálů, mělkou prohlubeninu v písku či hlíně, dutinu ve stromě nebo noru vyhloubenou do země. Hnízdo většinou staví samice, samci zpravidla pouze pomáhají. U některých druhů jsou však tyto role opačné, např. samci snovačovitých staví hnízda, aby přilákali partnerky v době námluv.

Ne všichni ptáci si budují hnízdo; zřejmě nejznámější jsou kukačky, jež patří mezi tzv. hnízdní parazity, kteří snáší vejce do cizích hnízd. Dalšími příklady jsou tučňáci nebo alky.

Typy hnízd[editovat | editovat zdroj]

Hnízdo moudivláčka lužního

Budky a umělá hnízda[editovat | editovat zdroj]

Lidé staví umělé hnízdní struktury, které ptákům pomáhají v hnízdění. Účelem je obvykle poskytnutí zázemí ohroženým druhům nebo bližší studium hnízdících ptáků. Typickým příkladem jsou budky nebo umělá hnízda pro čápy a dravce.

Amatérské vyvěšování budek (především na zahradách) je stále populárnějším fenoménem. Špatně umístěná budka však může být nebezpečná pro její obyvatele; ti mohou být ohrožováni predátory (např. kočkami), ale i nadměrným rušením.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Bird nest na anglické Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. Formánek, Jiří, Hnízda pěvců České republiky. Academia 2017,

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]