Psychowalkman

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Psychowalkman (audiovizuálně stimulační přístroj, AVS) je přístroj, který světelnými záblesky a zvukovými šumy stimuluje mozek a tak ovlivňuje jeho chování.

Teorie o působení psychowalkmanu a zmiňovaní odborníci[editovat | editovat zdroj]

Audiovizuální stimulátor přivádí periodické optické stimuly na LED diody brýlí a současně působí také periodická zvuková stimulace. Frekvence a typ stimulace se mění podle specifického cíle. V průběhu stimulace dochází v mozku k efektu strhávání rytmů, které způsobuje postupné přelaďování z jednoho stavu vědomí do jiného. Ovlivňuje především výskyt úrovní frekvenčního spektra, které vysílají jednotlivé části mozku. Vzhledem k tomu, že při různých stavech mysli mozek vysílá různé druhy frekvenčního spektra, předpokládají, že je možné stav mysli ovlivnit působením AVS stimulace a tak pomáhají při stresu (Freedman & Marks, 1965; Glicksohn, 1986; Kroger & Schneider, 1959; Leonard, Telch & Harrington, 1999; Lewerenz, 1963; Richardson & McAndrew, 1990; Sadove, 1963; Thomas & Siever, 1989; Williams & West, 1975), dále při chronickém únavovém syndromu (Boersma & Gagnon, 1992; Siever, 1999) a používání AVS zlepšuje studijní výsledky (Budzynski, 1999)[1] atd. Vědné odbory, které ze zabývají zdokonalením činnosti a výkonnosti lidského mozku pomocí audiovizuální stimulace se nazývají neurotechnologie.

Petr Veselý v deníku Právo publikoval článek[2], podle nějž účinnost AVS potvrdily tyto výzkumy:

  • D. J. Anderson z Queen Elizabeth Military Hospital v Charlottetownu zaznamenal u malé skupiny pacientů zmírnění nebo potlačení záchvatů migrény v pozoruhodně vysokém stupni.
  • F. Boersma z Albertské Univerzity doložil ve své studii zmírnění bolestí.
  • psycholog PhD. Thomas Budzynski na Western Washington University prokázal u skupiny studentů používajících AVS lepší soustředění, učení a studijní výsledky, u seniorů zlepšení mentálních funkcí a paměti.
  • Dr. Fred Boersma zkoumal vliv AVS na chronickou bolest.[3]
  • američtí psychologové z Mindworks International v Miami zjistili u zkoumaných policistů významný pokles srdečního tepu a napětí svalů, snížení úzkosti a zlepšení nálady.

V některých odborně nerelevantních textech[4] je v souvislosti s AVS jmenován Walter Grey, který v letech 1940–1944 měl zkoumat vliv audiovizuálních podnětů na lidskou psychiku a zjistit, že mozek se snaží napodobit frekvenci blikajícího světla.[5]

Webový server iTEST.cz zveřejnil v roce 2004 článek Veroniky Řezáčové [6], ve kterém autorka uvádí, že autorem programů do jí testovaných AVS přístrojů byl Prof. Dr. J. Bittner z university v německém Essenu. Tato autorka rovněž píše, že původně byl přístroj užíván ve výzkumném ústavu NASA, americké kosmické agentury. Podle jiných tradovaných informací měl v NASA být v 70. letech 20. století používán ve výcviku a přípravě pilotů a kosmonautů.

První předprogramovaný, digitální, kompaktní AVS přístroj, Mastermind, byl zkonstruován v roce 1981[zdroj⁠?], a první sériově vyráběný samouživatelský model uvedla na trh v roce 1989 americká společnost Synetic Systems International, Inc[zdroj⁠?]. Ve dnech 5.–7. 12. 1992 se údajně konal první světový neurotechnologický kongres v Seattle, týkající se této technologie. Podobné informace se objevují i v řadě dalších textů[kde?] na internetu, jejichž povaha je zřetelně obchodní.

Obchodní význam AVS[editovat | editovat zdroj]

Psychowalkman je doložitelný především jako výnosný obchodní artikl. Několik firem prodává tyto přístroje za ceny mezi 3 500 až 22 000 Kč za kus.

Výrobci jsou zejména firmy z USA, ale i z jiných zemí Dayeang E&C (Korea):

  • Dayeang E&C (modely MC Square X1, Everyday, Master, Baby IQ)
  • česká společnost Happy Electronics, s.r.o. (modely Victory V2, Flex biofeedback)
  • LTK Company Limited (modely Therapy station)
  • Synetic Systems International, Inc. (modely Brainsportslink, Galaxy, Sirius, Proteus a některé ze starších modelů -Voyager, Mindlab…)
  • Mind Gear, Inc. (model Zen Master)
  • Microfirm, Inc. (přístroje Photosonix – Inner Pulse, Luma 10 a některé ze starších modelů – Halcyon, Muse, Nova Pro)
  • MindSpa, Inc. (modely MindSpa a Sportslink)
  • Mind Alive (David PAL, David PAL 36) – Kanada
  • belgická společnost Fondamental, s.a. (přístroj Dreamer)
  • ACR Neurosystems (Sirius ACR, Sirius Sleep, Flasher) – Česká republika
  • Mindfields (MindLights) – Německo

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Light and Sound Neurotherapy Research, Ed Pigott, Ph.D.. www.neuro-advantage.com [online]. [cit. 2007-07-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-09-27. 
  2. Na stres a nespavost existuje přístroj Archivováno 20. 1. 2007 na Wayback Machine. (Novinky.cz, 18. 6. 2004, autor Petr Veselý, deník Právo)
  3. Výzkum a historie AVS, David Siever
  4. např. EEG Archivováno 7. 1. 2007 na Wayback Machine., nepodepsaná prezentace
  5. Walter, V. and Walter, W. G., 1949. The central effects of rhythmic sensory stimulation.
  6. Veronika Řezáčová: Zkoušky bez trémy anebo co způsobil psychowalkman Archivováno 12. 1. 2007 na Wayback Machine. (iTEST.cz, 1. 6. 2004)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]