Psittacara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxPsittacara
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádpapoušci (Psittaciformes)
Čeleďpapouškovití (Psittacidae)
TribusArini
RodPsittacara
Vigors, 1825
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Psittacara je jedním ze čtyř rodů aratingů. Jsou to střední až velcí ptáci žijící ve Střední a Jižní Americe. Nadřazená čeleď jsou papouškovití. Až do roku 2013 se předpokládalo, že všechny druhy z tohoto rodu patří do rodu Aratinga, avšak toto tvrzení bylo vyvráceno.[1] Celkový počet podřazených druhů je jedenáct.

Mezi nejznámější zástupce patří aratinga červenolící, druh, běžně chovaný v zajetí, a aratinga zelený. I přesto jsou ptáci z rodu Aratinga oblíbenější, než zástupci rodu Psittacara. Rozdíly mezi nimi ale nejsou příliš velké.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Aratinga zelený

Aratingové z rodu Psittacara se podobají těm z rodu Aratinga i Eupsittula; jejich zbarvení je převážně zelené s pestřejším peřím na hlavě. Mimo to se ale nejedná o příliš výrazné ptáky. Žijí v menších skupinkách a vyhledávají suché husté lesy. Živí se ovocem, ořechy nebo rostlinami, pěstovanými na plantážích; rýží, kukuřicí a podobně.

Obecně jsou arartingové běžně dostupní ptáci, které je možné vidět i v klecích chovatelů, ale existují i výjimky. Například aratingu sokorskému přísluší status ohrožený, dále pak aratinga zelenokřídlý a kubánský mají status zranitelný. Méně významný je pak aratinga červenolící, který má dle IUCN status téměř ohrožený.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Psittacara na anglické Wikipedii.

  1. REMSEN, J. Jr V.; SCHIRTZINGER, Erin E.; FERRARONI, Anna. DNA-sequence data require revision of the parrot genus Aratinga (Aves: Psittacidae). Zootaxa. 2013-04-24, roč. 3641, čís. 3, s. 296–300. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-11-12. ISSN 1175-5334. DOI 10.11646/zootaxa.3641.3.9. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]