Prosecká radiála

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prosecká radiála
Mapa
Map
Základní údaje
Celková délka10,6 km
    v provozu:10,6 km
    ve výstavbě:0 km
    v přípravě:0 km
StátČeskoČesko Česko
Region
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Prosecká radiála, na mapách značena také jako R8, je jedna z radiál propojujících Městský a Pražský okruh na severu Prahy.

1. část[editovat | editovat zdroj]

Most Barikádníků; Prosecká radiála zde začíná a pokračuje severovýchodním směrem (na obrázku směrem vpravo, stav k 1. březnu 2007).

Komunikace začíná na mimoúrovňové křižovatce u severního pravobřežního vyústění vltavského mostu Barikádníků. Stoupá vzhůru mezi městskou zástavbou jako ulice V Holešovičkách k mimoúrovňové křižovatce s ulicí Zenklova. Zde se nachází místo, kde došlo k atentátu na Heydricha, což připomíná v místě autobusové zastávky Vychovatelna Památník Operace Anthropoid. Odtud pokračuje vzhůru do kopce směrem k Proseku, Letňanům a Březiněvsi (a dálnici D8) jako Liberecká ulice k mimoúrovňové křižovatce s ulicí Vysočanská.

Zde byla radiála dočasně ukončena, doprava byla svedena na starou silnici přes Kobylisy a Dolní Chabry do Zdib.

Tato část byla dokončena kolem roku 1980. Dnes je to šestipruhová komunikace, která se nachází v bezprostřední blízkosti městské zástavby, proto některá místní občanská sdružení žádají převedení dopravně velmi vytižené radiály do tunelu.

2. část[editovat | editovat zdroj]

Následuje mimoúrovňová křižovatka s Průmyslovým polookruhem. Odtud pokračuje jako Cínovecká ulice východně od Ďáblic k mimoúrovňové křižovatce se silnicí II/243 (ulice Ďáblická) v prostoru mezi Ďáblicemi a Březiněvsí, kde je v budoucnu plánované napojení Pražského okruhu. Radiála končí na mimoúrovňové křižovatce Zdiby, kde plynule přechází v dálnici D8.

Výstavba této části Prosecké radiály probíhala v období podzim 1988 až 1992.

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]