Promenáda Anny Politkovské

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Promenáda Anny Politkovské
Slavnostní odhalení názvu 27. 2. 2020
Slavnostní odhalení názvu 27. 2. 2020
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 6
ČtvrťBubeneč
Poloha
Historie
Pojmenováno poAnna Stěpanovna Politkovská
Starší názvydo 2020 beze jména
Další údaje
Kód ulice2602466
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Promenáda Anny Politkovské se nachází v pražském parku Stromovka. Nese jméno zavražděné ruské novinářky, spisovatelky a politické aktivistky Anny Politkovské (1958–2006). Slavnostní odhalení názvu proběhlo 27. února 2020, v den pátého výročí úmrtí ruského opozičního politika Borise Němcova, po kterém bylo zároveň pojmenováno blízké náměstí Pod kaštany, nyní Náměstí Borise Němcova.[1]

Jméno dalšího kritika ruského vládnoucího režimu nese vyhlídka v těsné blízkosti promenády i Ruského velvyslanectví v Praze. Je označena jako Vyhlídka Alexeje Navalného. Pojmenování však není oficiální, navíc v Praze lze pojmenovávat ulice jen po lidech, kteří již zemřeli. „Vladimir Putin se snaží tuto překážku usilovně odstranit, ale doufám, že se to nepovede,“ komentoval název vyhlídky starosta Prahy 7 Jan Čižinský.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Vyhlídka Alexeje Navalného v Praze[editovat | editovat zdroj]

Vyhlídka Alexeje Navalného

V únoru 2021 vznikla v sousedství Místodržitelského letohrádku ve Stromovce a na dohled od velvyslanectví Ruské federace neoficiální Vyhlídka Alexeje Navalného.[2] V její blízkosti se nachází Náměstí Borise Němcova.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Už ne Pod Kaštany, ale Borise Němcova. Náměstí před ruskou ambasádou má nový název. ČT24 [online]. Česká televize, 2020-02-27. Dostupné online. 
  2. a b ŠAFHAUSER, Roman. Vyhlídka Alexeje Navalného, hlásá cedule v Praze. Název však není oficiální. iDNES.cz [online]. Mafra, 2021-02-05. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]