Pražská brána (Rakovník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pražská brána
Základní informace
Slohgotický
Výstavba1516
Současný majitelStředočeský kraj
Pojmenováno poPraha
Poloha
AdresaRakovník, ČeskoČesko Česko
UliceŽižkovo nám., Pražská a Tyršova
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky20672/2-2705 (PkMISSezObrWD)
WebMuzeum T. G. M.
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pražská brána je jedním ze symbolů města Rakovníku. Nachází se na východním okraji jeho historického jádra a spolu se severní branou Vysokou, západní Svatojilskou a jižní Lubenskou tvořila součást středověkého městského opevnění. Pražská brána je chráněna jako kulturní památka České republiky[1] a spravuje ji Muzeum T. G. M. Rakovník.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Postavena byla roku 1516 kamenickým mistrem Janem podobně jako ostatní na místě starší dřevěné brány, která se nazývala Zákostelská, protože stála v Zákostelí, opevněném okolí kostela sv. Bartoloměje, kde se kromě zvonice nacházela také původní fara, rychta nebo stará škola. Zatímco Vysoká brána byla znatelně vyšší a vystavěná odlišně, ostatní brány byly navzájem velmi podobné, ačkoli bránám Svatojilské a Lubenské chyběly typické nárožní věžičky. Tyto dvě pak byly pro svou zchátralost a kvůli rozvoji Rakovníka roku 1837 spolu s větší částí městských hradeb zbořeny. Pražská brána byla naopak roku 1903 zrekonstruována podle návrhu architekta Ludvíka Láblera.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pozdně gotická brána má podobu hranolu o výšce 12,3 m, stojího na půdorysu o rozměrech 9,8 x 9,47 m, zdi jsou silné 1,4 až 1,6 m a jejich vnější podobu utváří hrubě tesané pískovcové kvádříky.[2] Vysokou sedlovou střechu doplňují čtyři výrazné nárožní věžičky na vyložených konzolách. Přízemní průjezd s valenou klenbou mezi dvěma jednoduchými zkosenými portály býval z obou stran uzavírán dvoukřídlými vraty, z vnější strany se spouštěl i padací most. Věž má dvě plochostropá patra s vnitřním dřevěným schodištěm, která jsou ze všech stran osvětlena malými okénky, v prvním patře pěti, ve druhém třemi. Ve druhém patře je směrem z historického města také jedna klíčová střílna.[1]

Zajímavostí je, že na této straně brány býval svého času ve výklenku nad vjezdem umístěn kalich jako symbol husitství a částečně se dochoval i už opršalý latinský nápis na omítce (jde o výzvu císaře Rudolfa II., aby sem přijíždějící obchodníci živili královskou komoru, která se roku 1599 kvůli moru přestěhovala z Prahy do Rakovníka[3]). Interiér Pražské brány je přístupný v prvním patře přes schodiště z pozemku muzea, které zde prezentuje vývoj městského opevnění a historii spolku rakovnických ostrostřelců.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Pražská brána je v evidenci v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky pod rejstříkovým číslem 20672/2-2705 (PkMISSezObrWD).
  2. a b CECHNER, Antonín. Soupis památek, 39. Politický okres rakovnický, II. díl. Praha: Archaeologická kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1913. Dostupné online. Kapitola Rakovník – Pražská brána, s. 132, 136, 250. 
  3. Pražská brána [online]. Rakovnicko.cz, 2009-08-17 [cit. 2019-07-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]