Portál:Itálie/Místo/3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Capo Testa

Sardinie je autonomní oblast na jihozápadě Itálie o rozloze 24 090 km², ležící na stejnojmenném ostrově a okolních menších ostrovech ve Středozemním moři. Samotný ostrov Sardinie je druhým největším ostrovem Středozemního moře, ležícím mezi Apeninským poloostrovem, Španělskem, Korsikou a Tuniskem. Region má rozlohu 24 090 km², 1,6 miliónu obyvatel a dělí se na 8 provincií. Hlavním městem je Cagliari. Na ostrově se mluví kromě italštiny také sardštinou.

Ostrov je značně hornatý s členitým pobřežím. Podmínky pro turistiku v horách jsou velmi omezené především pro neprostupné porosty. Reliéf se vyznačuje oblými tvary. Členitější je východní část ostrova, zvlášť pobřeží. Nejvyšším vrcholem je La Marmora (1 834 m) v masivu Gennargent.

Za zhlédnutí jistě stojí horo-skalnatá oblast Aggius (5 km SZ od Tempia) se zajímavými stometrovými oblými monolity. Hodnotné možnosti tu mají horolezci. Na severním pobřeží u Capo Testa se nalézá pás 60 - 90 m vysokých, oblých balvanových kup, přístupných z moře i pobřeží. Lezecké stěny se zvedají z moře a pláží v Golfo di Orosei u Cala Gonone a jižněji u Cala Fuili a Cala Luna. Efektní červené skalní stěny vystupující přímo z vody u Arbatax (poblíž Tortoli) se pro svou zvětralost využívají méně. Sardinie láká tajemnými prehistorickými stavbami - nuraghy z let 1500 - 300 př. n. l. V provincii Oristano je archeologické naleziště starobylého města Tharros. Přístup je nejčastější lodí z Itálie anebo Korsiky přes Bonifacký průliv.

Celý článek ...