Portál:Google/Úvod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Google [gu:gl]IPA je americká společnost sídlící v Mountain View v Silicon Valley jižně od San Francisca v Kalifornii; její areál je přezdíván Googleplex. Je vlastněna holdingovou společností Alphabet Inc. Od podzimu 2006 je Google oficiálně zastoupen pobočkou v Česku,sídlící v Praze. Společnost je známá především díky svému internetovému vyhledávači, jehož popularita je taková, že se dnes již používá i sloveso googlovat či googlit ve smyslu hledat na internetu. V roce 2006 se toto sloveso objevilo v Oxford English Dictionary. Z hlediska českého jazyka se Google skloňuje dle vzoru hrad (Google, bez Googlu…).

Název Google vychází ze slova „googol“, označujícího číslo složené z jedničky a sta nul (10100), které bylo poprvé použito v roce 1938 devítiletým Miltonem Sirrotou, synovcem amerického matematika Edwarda Kasnera.

Společnost Google provozuje služby Google Search, Gmail, Google Play, YouTube, Google Classroom a další. Google je také majitelem operačního systému Android. Společnost také vyrábí mobilní telefony Pixel. Celý článek...