Polichno – Pod Duby

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Polichno - Pod Duby)
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Polichno – Pod Duby
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení16. 12. 2013
VyhlásilKrajský úřad Zlínského kraje
Nadm. výška240–320 m n. m.
Rozloha13,77 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresZlín
UmístěníPolichno
Souřadnice
Polichno – Pod Duby
Polichno – Pod Duby
Další informace
Kód5985
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Polichno – Pod Duby je přírodní památka vyhlášená Krajským úřadem Zlínského kraje 16. prosince 2013 na ploše 13,765 ha. Nadmořská výška chráněného území je 240–320 metrů. Nachází se 300 metrů severozápadně od středu obce Polichno, na jejímž katastrálním území i leží. Nachází se v západní části Vizovických vrchů v geomorfologickém podcelku Hlucké pahorkatině.

Jedná se o biotop tvořený zapojenými křovinatými porosty zejména hlohu, které jsou biotopem silně ohroženého druhu nočního motýla bourovce trnkového, který je evropsky významným druhem.

Předmětem ochrany je stanoviště nočního motýla bourovce trnkového.

Geologie a půdy[editovat | editovat zdroj]

Geologický podloží území je tvořeno paleogénními horninami vsetínských vrstev (svrchní eocénspodní oligocén) zlínského souvrství račanské jednotky magurského flyše. Ve flyšových vrstvách převažují šedé a zelenošedé vápnité jílovce nad glaukonitickými pískovci.

Půdním typem je kambizem oglejená vyluhovaná.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Pestrá mozaika vegetace zahrnuje karpatské dubohabřiny asociace (Carici pilosae-Carpinetum), mezofilní křoviny svazu (Berberidion), degradované lesní lemy svazu (Trifolion medii) a okrajově i travinobylinná společenstva. Botanický inventarizační průzkum zde nebyl dosud proveden.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Provedený entomologický průzkum byl zaměřen na hlavní předmět ochrany – motýla bourovce trnkového (Eriogaster catax), který byl na lokalitě nalezen naposledy v roce 2005. Nejbližší místo s výskytem bourovce se nachází asi 900 m severovýchodně, existuje tedy možnost znovuosídlení lokality tímto druhem.

Ochrana přírody[editovat | editovat zdroj]

PP je prakticky celým svým územím (plocha 13,2781 ha) překrývá s chráněným územím Natura 2000 evropsky významná lokalita Polichno – Pod Duby. Byla vyhlášena Krajským úřadem Zlínského kraje dne 15. dubna 2005 na území 26,8077 ha.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]