Plankenberk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plankenberk
Pozůstatky valu
Pozůstatky valu
Základní informace
Slohgotický
Výstavba13611371
Zánikpřed rokem 1493
StavebníkJan Jindřich
Poloha
Adresa1,5 km východně od vesnice, Biskupice, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Plankenberk
Plankenberk
Další informace
Rejstříkové číslo památky46369/6-2988 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plankenberk je zaniklý hrad, jehož nepatrné zbytky leží v okrese Svitavy nad Nectavským údolím. Od roku 1964 je chráněn jako kulturní památka.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hrad založil moravský markrabě Jan Jindřich. Po něm ho zdědil jeho syn Prokop Lucemburský, který ho roku 1386 udělil lénem Ješku Puškovi z Kunštátu, který však v moravských markraběcích válkách přešel na stranu Jošta. Prokop přenesl zástavu na Jana z Boskovic, ovšem hrad držela Joštova strana, která odsud podnikala nájezdy na své protivníky. Poté vedli Ješek Puška a Jan z Boskovic o hrad spory, ale ten dostal kompromisem Erhart ze Skal. Hrad byl v té době již pustý, ale ne zničený, protože ho roku 1421 obsadili husité, kteří zde měli základnu. Roku 1437 prodala Erhartova dcera Žofie ruinu vladykům z Drahanovic. Zříceninu ještě obnovil královský hejtman Václav Šatný z Ještěda, který odsud v době česko-uherských válek podnikal útoky proti vojskům Matyáše Korvína. Za těchto válek však byl hrad zcela vypálen a zničen.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Panorama[editovat | editovat zdroj]

Výhled ze zříceniny hradu
Výhled ze zříceniny hradu

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2019-06-18]. Identifikátor záznamu 158871 : Hrad Plankenberk, zřícenina a archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]