Ješek Puška z Kunštátu a Otaslavic

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ješek Puška z Kunštátu a Otaslavic
Sekretní pečeť Ješka Pušky
Sekretní pečeť Ješka Pušky
Narození14. století
DětiJan Puška z Otaslavic a Kostomlat
Heralt Puška z Otaslavic a Doubravice
RodičeKuna z Kunštátu a Lysic
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ješek Puška z Kunštátu a Otaslavic (před 13681406) byl moravský šlechtic z lysické větve rodu pánů z Kunštátu.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Hrad Otaslavice

Ješek puška z Kunštátu se narodil nejspíš na dřevěném hradě nedaleko Kněževsi.[zdroj?] Jeho otcem byl Kuna z Kunštátu a Lysic, který vystavěl hrad Rychvald. Ješek Puška, o němž je první zmínka v písemných listinách uvádí roku 1368, tento hrad sdílel společně s dalšími třemi bratry a psal se zpočátku s přízviskem "z Rychvadu". Sňatkem s Annou z Otaslavic však Ješek Puška roku 1373 vyženil spodní hrad v Otaslavicích s dalšími majetky. Horní hrad držel Mikuláš z Otaslavic, který si vzal za ženu Ješkovu sestru Skonku.

Ješek Puška vstoupil do služeb mladšího moravského markraběte Prokopa, který mu udělil v léno hrad Plankenberk. V roce 1386 se ale přiklonil k jeho staršímu bratru Joštovi, což ho vyneslo o dva roky později do funkce moravského zemského hejtmana. Roku 1400 vedl Ješek Puška předběžné konzultace, které měly vést k ukončení moravských markraběcích válek, ale poté se z vrcholné politiky vytratil.

Ješek se snažil postupně rozšiřovat své panství a přikupoval další vsi. Smůlu měl v tom, že hrad Vícov, ležící nedaleko Otaslavic, vlastnil společně s Janem Ozorem z Boskovic, který stál v opozici vůči staršímu moravskému markraběti Joštovi. V roce 1389 byl při trestné výpravě proti Ozorovým hradům dobyt také Vícov. Téhož roku koupil Ješek Puška značný podíl Čech pod Kosířem a roku 1391 hrad Doubravici a doubravické panství.

Zemřel roku 1406. Ještě za svého života rozdělil majetek mezi své dva syny (nejmladší z nich Půta zemřel předčasně roku 1398). Nejstarší Jan Puška (před 13921425) získal hrad v Otaslavicích, Heralt (před 1392 – po 1419) získal Čechy a Doubravici.

Literatura[editovat | editovat zdroj]