Place de l'Alma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Place de l'Alma
Place de l'Alma
Place de l'Alma
Umístění
StátFrancieFrancie Francie
MěstoPaříž
Obvod8., 16. obvod
ČtvrťChaillot, Champs-Élysées
Poloha
Historie
Datum vzniku1858
Pojmenováno poPont de l'Alma
Další údaje
Délka109 m
Šířka106 m
PSČ75008, 75016
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Place de l'Alma (Almské náměstí) je náměstí v Paříži. Nachází se na rozmezí 8. obvodu a 16. obvodu. Svůj název získalo podle sousedního Almského mostu, který byl pojmenován po bitvě na řece Almě. Náměstí bylo zřízeno dekretem 6. března 1858.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Okrouhlé náměstí se rozkládá na hranicích 8. a 16. obvodu na pravém břehu řeky Seiny a vedou na něj ulice Avenue de New-York, Avenue du Président-Wilson, Avenue George-V, Avenue Montaigne a Cours Albert I. Z jihu se na něj napojuje Almský most.

Významné stavby[editovat | editovat zdroj]

Nejznámějším objektem na náměstí je Plamen Svobody (Flamme de la Liberté). Jedná se o repliku pochodně, kterou drží Socha Svobody. Toto dílo věnoval městu Paříži v roce 1989 newyorský deník International Herald Tribune a bylo umístěno mezi náměstí a most u vjezdu do tunelu, kde 31. srpna 1997 při autonehodě zemřela princezna Diana. Plamen od té doby slouží jako neoficiální princeznin památník.

V domě č. 3 na rohu Avenue du Président-Wilson se nachází kavárna Yacht Club français, kterou vlastnil fotograf Eugène Druet (1867-1916), a kterou opustil v roce 1903, když si otevřel uměleckou galerii v ulici Rue du Faubourg-Saint-Honoré č. 114.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Place de l'Alma na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]