Rondo Konstytucji 3 Maja w Głogowie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rondo Konstytucji 3 Maja w Głogowie
Chybí zde svobodný obrázek
Poloha
AdresaStare Miasto, PolskoPolsko Polsko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rondo Konstytucji 3 Maja w Głogowie, polsky také Plac Konstytucji 3 Maja w Głogowie a lidově také Rondo Mariana Borawskiego, je oválný kruhový objezd chápaný i jako náměstí v městské čtvrti Stare Miasto města Głogów (Hlohov) v okrese Głogów (Hlohov) v Dolnoslezském vojvodství v Polsku, v Dolním Slezsku a mezoregionu a Pradolina Głogowska. Je to největší kruhový objezd v Polsku a ve Slezsku a patří také mezi největší kruhové objezdy v Evropě.[1][2][3]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Plocha středového ostrova kruhového objezdu je 5 ha a vozovka kolem něj se skládá ze tří jízdních pruhů. Obvod kruhového objezdu je cca 0,85 km a za předpokladu plynulé jízdy trvá jeho projetí cca 1 minutu. Kruhový objezd je součástí národní silnice 12 (Droga krajowa nr 12). Ve středovém ostrovu je lesopark, který nemá přístupovou cestu a který je vybudovaný na místě zaniklého hřbitova. O výstavbu kruhového objezdu a celého města se významně zasloužil Marian Borawski, který byl starostou Głogowa v letech 1982-1988. Po jeho obvodu vede také Cyklistická trasa řeky Odry.[1][2][3]


Obvod největšího kruhového objezdu v Polsku, kruhového objezdu Konstytucji 3 Maja, je přibližně 850 metrů. Jeho objetí trvá přibližně jednu minutu. Samozřejmě když je silnice prázdná, protože už dlouho je kruhový objezd, zejména v odpolední špičce a v pátek, ucpaný.

Uprostřed kruhového objezdu se nachází park o rozloze více než 5 hektarů. Dříve tam býval hřbitov. Do tohoto parku není možné vjet ani zajet, protože se jedná o ostrůvek uprostřed čtyřproudé okružní křižovatky.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Rondo Konstytucji 3 Maja w Głogowie má název jako připomínku Ústavy z 3. května 1791, (Konstytucja 3 maja), která regulovala tehdejší právní řád Polsko-litevské unie.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b SZYSZKA, Grażyna. Głogów ma największe rondo w Polsce i jedno z największych w Europie. Wiecie, ile trzeba czasu, by je objechać?. glogow.naszemiasto.pl [online]. [cit. 2024-04-27]. Dostupné online. 
  2. a b I�YCKI, Radio Elka, Maciej. Rondo imienia Borawskiego? Rondo imienia Borawskiego?. miedziowe.pl - portal Radia Elka [online]. [cit. 2024-04-27]. Dostupné online. 
  3. a b Głogów - Rondo Konstytucji 3 Maja. Atrakcje turystyczne Głogowa. Ciekawe miejsca Głogowa. www.polskaniezwykla.pl [online]. [cit. 2024-04-27]. Dostupné online.