Pierre-Louis Lions

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pierre-Louis Lions
Narození11. srpna 1956 (67 let)
Grasse
Alma materÉcole normale supérieure
Lyceum Ludvíka Velikého
Povolánímatematik a vysokoškolský učitel
ZaměstnavatelFrancouzská kolej
OceněníPéccotův kurz (1983)
Ampérova cena (1992)
Fieldsova medaile (1994)
čestný doktor Spolkové vysoké technické školy v Curychu (2010)
honorary doctor of Heriot-Watt University
… více na Wikidatech
RodičeJacques-Louis Lions
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pierre-Louis Lions (* 11. srpna 1956 v Grasse) je francouzský matematik. Jeho otcem byl Jacques-Louis Lions, matematik, v té době profesor na Univerzitě v Nancy, který se posléze stal mimo jiné prezidentem Mezinárodní matematické unie (IMU). Doktorát obdržel na Univerzitě Pierra a Marie Curie v roce 1979.

Studuje teorii nelineárních parciálních diferenciálních rovnic a za svou práci v této oblasti obdržel v roce 1994 Fieldsovu medaili. Lions byl první, kdo podal úplné řešení Boltzmannovy rovnice s důkazem. V současnosti má pozici profesora na nejslavnějších a nejprestižnějších francouzských vědeckých institucích - na Collège de France, École Polytechnique a Université Paris 9.

Ve svém článku Viscosity solutions of Hamilton-Jacobi equations (1983) napsaném s Michaelem Crandallem zavedl pojem viskózního řešení, což mělo velký vliv na teorii parciálních diferenciálních rovnic.

V dubnu 2009 měl dvě přednášky v Praze, jednu na půdě matematicko-fyzikální fakulty a jednu na půdě matematického ústavu Akademie věd.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pozvánka na přednášky v Praze. www.mff.cuni.cz [online]. [cit. 2009-05-21]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-05-21. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]