Peter, Paul and Mary

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peter, Paul and Mary
zleva: Paul, Peter a Mary
zleva: Paul, Peter a Mary
Základní informace
PůvodNew York, USA
ŽánryFolk, folk-rock
Aktivní roky1961–1970,
1978–2009
VydavatelWarner Bros
Webhttp://peterpaulandmary.com/
Současní členové
Peter Yarrow
Paul Stookey
Mary Travers
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Peter, Paul and Mary 1963

Peter, Paul and Mary bylo americké folkové trio, které významně ovlivnilo hudební scénu 60. let. Členy tria, jež dal dohromady manažer Albert Grossman v roce 1961, byli Peter Yarrow, Paul Stookey a Mary Traversová. Činnost skupina přerušila v roce 1970, znovu se dala dohromady roku 1978 a vystupovala pod značkou Peter, Paul and Mary až do smrti Mary Traversové v roce 2009.

Skupina zpívala vlastní i převzaté písně. Mezi nejznámější patřily 500 Miles, Dylanovy Blowin' in the Wind, The Times They Are a-Changin' či Don't Think Twice, It's All Right, Denverova Leaving on a Jet Plane či Seegerovy skladby Where Have All the Flowers Gone? a If I Had a Hammer. Yarrow napsal hit Puff, the Magic Dragon.

Dvě alba skupiny, první Peter, Paul and Mary (1962) a třetí In the Wind (1963), dosáhla na první místo americké albové hitparády. Rozlučkové album The Prague Sessions z roku 2010 bylo natočeno ve spolupráci s Českým národním symfonickým orchestrem.[1]

Roku 1963 zazpívali dvě písně (If I Had a Hammer, Blowin' in the Wind) na proslulém Pochodu na Washington za práci a svobodu, kde Martin Luther King přednesl slavný projev I Have a Dream.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

LP[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Peter, Paul, Mary a Praha aneb dobře utajené finále – kulturní magazín Uni. www.magazinuni.cz [online]. [cit. 2018-05-31]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]