Peggy Carterová (Marvel Cinematic Universe)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Peggy Carterová
Hayley Atwellová, která ztvárnila Peggy Carterovou
Hayley Atwellová, která ztvárnila Peggy Carterovou
DíloMarvel Cinematic Universe
První výskytCaptain America: První Avenger
VytvořiliStan Lee
Jack Kirby
PředlohaPeggy Carterová
ZadaptovaliChristopher Markus a Stephen McFeely
ZtvárnilaHayley Atwellová
Informace o postavě
Rodné jménoMargaret Carterová
Jinak zvanýCaptain Carter (Co kdyby…?)
PřezdívkaPeggy
Narození9. dubna 1921[1]
Úmrtí18. června 2016 (ve věku 95 let)[2]
Národnostamerická
Titulkapitán (What If…?)
PříslušnostiS.H.I.E.L.D.
SSR
MI6
RodinaAmanda Carterová (matka)
Michael Carter (bratr)
Manžel(ka)Steve Rogers[P 1]
Děti2
PříbuzníSharon Carterová (neteř)[5]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Margaret „Peggy“ Carterová je fiktivní postava z Marvel Cinematic Universe, ztvárněná anglickou herečkou Hayley Atwellovou. Postava je založená na stejnojmenné postavě z komiksů Marvel Comics.[6]

Carterová je britská agentka MI6 a členka tajné organizace Strategic Scientific Reserve (SSR). Po 2. světové válce se stala jednou ze zakládajících členů S.H.I.E.L.D.u, kde poté sloužila i jako ředitelka.

Od prvního výskytu ve filmu Captain America: První Avenger, se objevila v dalších pěti filmech, v jednom krátkometrážním filmu a v seriálech Agenti S.H.I.E.L.D., Agent Carter a Co kdyby…?.[7]

Fiktivní biografie[editovat | editovat zdroj]

Captain America[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Captain America: První Avenger.

V roce 1945 je Carterová pověřena SSR, aby pomohla dohlížet na projekt Rebirth – program na vytvoření armády supervojáků pro USA. Carter se připojí k Howardovi Starkovi a doktoru Erskineovi a dohlíží na program. Po sérii testů různých vojáků je kvůli dobré povaze vybrán Steve Rogers. Erskine pustí do Rogerse sérum supervojáka, a dávkuje mu „vita paprsky“. Poté, co se Rogers z experimentu vynoří vyšší a svalnatější, tajný Heinz Kruger, agent Hydry, zabije Erskina a uprchne s lahvičkou séra. Rogers a Carterová pronásledují Krugera, přičemž Rogers omylem zabrání Carterové v zabití Krugera, ale vrah se vyhne výslechu tím, že spáchá sebevraždu s kyanidovou kapslí.

Poté, co je Rogersův nejlepší přítel Bucky Barnes zajat Hydrou, Rogers nechá Carterovou a Howarda Starka přepravit ho za nepřátelské linie, aby provedl sólový pokus o záchranu, který uspěje. Pomocí informací získaných od Arnima Zoly je lokalizována poslední základna Hydry a Rogers vede útok, aby zabránil Red Skullovi použít zbraně hromadného ničení na velká americká města. Rogers a Carterová se políbí a Rogers slíbí, že si zatančí s Carterovou, než Rogers vyleze na palubu letadla, když vzlétne. Poté, co je Red Skull teleportován na Vormir Teseraktem, Rogers, který nevidí žádný způsob, jak s letadlem přistát bez rizika odpálení zbraní, zavolá Carterové vysílačkou a rozloučí se s ní, než havaruje v Arktidě. Stark později získá Teserakt ze dna oceánu, ale není schopen najít Rogerse nebo letadlo, proto ho považují za mrtvého.

Po 2. světové válce[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článcích Stíny (Agenti S.H.I.E.L.D.) a Agent Carter.

V roce 1945 Carterová a SSR přepadnou poslední známou základnu Hydry a kromě ostatních věcí Obelisk a modré tělo.[8]

O rok později, během své práce v SSR, Carterová čelí sexismu ze strany svého šéfa, agenta Johna Flynna, který se k ní chová povýšeně a nechává ji zpracovávat data a kódy, zatímco terénní případy přiděluje mužským agentům. Později, Carterová se dozví o umístění záhadného séra a ačkoli se doporučuje tři až pět agentů, Carterová se rozhodne jít na místo sama. Zneschopněním několika stráží je Carterová schopna získat sérum. Následujícího dne ji Flynn pokárá za to, že porušila pravidla k dokončení mise. Než ji však může oficiálně potrestat, zazvoní linka, tentokrát s Howardem Starkem na druhém konci, který Flynnovi sdělí, že Carterová bude spoluvedoucí nově vytvořeného S.H.I.E.L.D.u.

Později v roce 1946 pomáhá Carterová Howardu Starkovi, který se je obviněn z dodávání zbraní nepřátelům Spojených států. Carterové pomáhá při řešení případu Starkův komorník Edwin Jarvis.

V roce 1947 se Carterová odstěhuje z New Yorku do Los Angeles, aby se vypořádala s hrozbami nového atomového věku po druhé světové válce.

Pozdější život[editovat | editovat zdroj]

Po těchto událostech se Carterová provdá a má s ním dvě děti. Carterová má později také neteř, Sharon Carterovou, která se později stane agentem S.H.I.E.L.D.u. V roce 1989 je Carterová svědkem konfrontace mezi Pymem a Starkem ohledně Starkova použití Pymových částic bez Pymova vědomí, což způsobí, že Pym opustí S.H.I.E.L.D.

V roce 2014 ji navštíví Rogers, když po zhruba 70 letech jej rozmrazili z ledu. V roce 2015 zažije Rogers vizi znovusjednocení s Carterovou, kterou vyvolala Wanda Maximovová prostřednictvím telepatie.

V roce 2016 Carterová zemře ve spánku a Sharon, Rogers a Wilson se účastní jejího pohřbu.[P 2][9]

Alternativní verze[editovat | editovat zdroj]

Život s Rogersem[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Avengers: Endgame.

V roce 2023, po boji s Thanosem a vrácení Kamenů nekonečna na jejich správná místa v časové ose, se Rogers rozhodne zůstat s Carterovou v roce 1949.

Co kdyby…?[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Co kdyby…? (seriál).

Captain Carter[editovat | editovat zdroj]

V alternativním roce 1943 špión Hydry napadne Projekt Rebirth a střelí Rogerse. Carterová si proto sama vezme sérum supervojáka a po útoku na konvoj Hydry a úspěšném získání Teseraktu od Red Skulla se stává superhrdinkou, kapitánkou Carterovou. Rogers, jako náhradu, pilotuje brnění Hydra Stomper vyrobené Starkem a poháněné Teseraktem. Carterová bojuje po boku Rogerse, aby pomohli spojeneckým silám vyhrát druhou světovou válku. V roce 1945, se Rogers začne pohřešovat během útoku na vlak Hydry, což Carterovou přiměje, aby vyslechla Zolu, a zjistila umístění Red Skullova hradu. Tým Rogerse najde, ale Red Skullovi se mezitím podaří otevřít portál, přes který se dostane na základnu tvor, který ho zabije. Carterová se obětuje, a při boji s tvorem, vstoupí do portálu.

Carterová se poté zjeví v základně S.H.I.E.L.D.u, setká se s Furym a Bartonem, a od dozví se, že válka skončila před 70 lety.[10]

Boj s Ultronem[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 se Carterová spřátelí s Natašou Romanovovou a je spojencem S.H.I.E.L.D.u. Vydává se na misi na záchranu unesené lodi S.H.I.E.L.D.u. Zatímco bojuje s Batrocem, je naverbována Watcherem, aby se stala součástí týmu, který zničí Ultrona, před tím, než převezme kontrolu nad multivesmírem. Tým bojuje s Ultronem a Carterová při boji poškodí část Ultronovy hlavy, což umožní Romanovové aplikovat Arnima Zolu, vymazat Ultronovo vědomí a zničit ho. Carterová je po boji vrácena do jejího vesmíru zpět. Zpátky ve svém vesmíru si Carterová a Romanovová podmaní Batroca a poté ji Romanovová informuje, že byl nalezen Hydra Stomper s někým uvnitř.[11]

Země-838[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství.

V alternativní realitě – Země-838, je kapitánka Carterová členem Iluminátů. Poté, co Thanos chce zabít polovinu veškerého života ona, spolu s Ilumináty ho úspěšně porazí pomocí Knihy Vishanti. Je také přítomna popravě 838-Stephena Strange, který byl zkorumpován Darkholdem.

Později, Carterová a její kolegové z Iluminátů se domlouvají na tom, co udělat se Strangeem-616 a Americou Chavezovou, poté, co dorazili na Zemi-838. Když je jejich velitelství napadeno Maximovovou-616, která posedla tělo svého protějšku ze Země-838, je Carterová zabita, když ji rozsekl její vlastní štít.[12]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Filmy[editovat | editovat zdroj]

Seriály[editovat | editovat zdroj]

Krátkometrážní filmy[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V alternativní verzi, po cestování čase,[3] nebo v minulosti, v hlavní časové ose.[4]
  2. Znázorněno ve filmu Captain America: Občanská válka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Peggy Carter (Marvel Cinematic Universe) na anglické Wikipedii.

  1. 10 Peggy Carter Facts The MCU Never Revealed. ScreenRant [online]. 2019-06-19 [cit. 2022-04-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Did Peggy Carter Die In Captain America? – TGDM. www.thegreatdebatersmovie.com [online]. [cit. 2022-04-30]. Dostupné online. [nedostupný zdroj]
  3. APRIL 30, Anthony Breznican; EDT, 2019 at 08:45 AM. 'Avengers Endgame' directors answer Captain America mystery. EW.com [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Peggy Carter's Husband in Captain America: Winter Soldier Was Steve Rogers. CBR [online]. 2019-08-21 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Sharon Carter | Characters | Marvel. Marvel Entertainment [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Peggy Carter In Comics Powers, Enemies, History | Marvel. Marvel Entertainment [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Hayley Atwell's Peggy Carter Made Everyone Cry During 'Captain America' Audition. Inside the Magic [online]. 2021-11-04 [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. SEPTEMBER 24, Joshua Rivera Updated; EDT, 2014 at 04:22 AM. Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D. season premiere recap: 'Shadows'. EW.com [online]. [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Peggy Carter Dies In 'Captain America: Civil War' & Steve Is Devastated By The Loss. Bustle [online]. [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. PATCHES, Matt. What If’s Captain Carter episode was a top priority for Marvel [online]. 2021-08-11 [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. What If Episode 9’s Credits Scene Explained. Screen Rant [online]. 2021-10-06 [cit. 2022-01-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. New Doctor Strange in the Multiverse of Madness Footage Teases Some Major Cameos. Gizmodo [online]. 2022-04-28 [cit. 2022-06-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Hayley Atwell Has A Role In 'The Avengers: Age of Ultron'. Screen Rant [online]. 2014-07-22 [cit. 2022-01-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. JAGERNAUTH, Kevin; JAGERNAUTH, Kevin. Hayley Atwell Returns For ‘Avengers: Age Of Ultron,’ Joss Whedon Says Heroes Face “Darker, Weirder, Tougher World” [online]. 2014-07-22 [cit. 2022-01-29]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (2022) [online]. The Movie Database [cit. 2022-05-05]. Dostupné online. 
  16. Hayley Atwell as Peggy Carter Agents of S.H.I.E.L.D. Season 2 Image. Collider [online]. 2014-09-10 [cit. 2022-01-29]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]