S.H.I.E.L.D.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

S.H.I.E.L.D. je fiktivní špionážní a protiteroristická agentura, která se objevuje v amerických komiksech vydavatelství Marvel Comics. Objevovala se také ve filmech od Marvelu. Byla vytvořena autory Stanem Leem a Jackem Kirbym, poprvé se objevila v komiksu Strange Tales č. 135 (srpen 1965). Často se zabývá paranormálními a nadpřirozenými hrozbami. Předchůdcem této organizace byl útvar Strategic Scientific Reserve (SSR). S.H.I.E.L.D. vedl dlouhou dobu Nick Fury, po němž nastoupil Phil Coulson. Hlavní nepřítelem je teroristická organizace Hydra.

Název[editovat | editovat zdroj]

Akronym původně znamenal Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division, v roce 1991 byl význam změněn na Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate. V animovaných seriálech a ve filmech a seriálech odehrávajících se ve fikčním světě Marvel Cinematic Universe (MCU) má zkratka S.H.I.E.L.D. význam Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division.[1]

V českém znění filmu Iron Man byla zkratka organizace přeložena jako ŠTÍT, v dalších filmech MCU již byl původní tvar zachován. V českém znění seriálu Agenti S.H.I.E.L.D. byl akronym S.H.I.E.L.D. vysvětlen jako Strategicko-humanitární intervenční elitní logistická divize.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku S.H.I.E.L.D. na anglické Wikipedii.

  1. FRANICH, Darren. SHIELD: 10 Important Facts about Marvel's superspy organization [online]. Ew.com, 2013-09-24 [cit. 2017-03-07]. Dostupné online. (anglicky)