Patos (město)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patos
Patos – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška60 m n. m.
StátAlbánieAlbánie Albánie
Patos
Patos
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel15 397 (2011)
Správa
Oficiální webbashkiapatos.gov.al
PSČ9307
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patos (albánsky: Patos nebo Patosi) je město v Albániiokrese Fier, které má 32 078 obyvatel (stav při sčítání v roce 2005). Nachází se 7 km od Fieru, mírně stranou hlavní silnice FierRoskovec. Sídlí zde fotbalový klub Klubi Sportiv Albpetrol.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město vzniklo rychlým rozvojem malé vesničky v meziválečném období a především po druhé světové válce díky ropnému průmyslu. Ještě v roce 1927 zde žilo jen 341 obyvatel. Dramatický růst znamenal vznik bytových domů podle plánovaného vzoru podél hlavní silnice, zřízení knihovny, zdravotnických a dalších institucí. Stavební práce byly ve velkém zahájeny v roce 1949. Sestěhovali se sem lidé z celé Albánie, především ale z oblastí regionů Skrapar a Laberia. Modernizováno bylo také okolní zemědělství, byly zbudovány nové vodní nádrže, které pomáhají se zavlažováním polí během suchého léta.

Po pádu komunistického režimu v roce 1991 došlo ale k úpadku průmyslu. Region je navíc značně postižen škodami na životním prostředí. Těžební zařízení v okolí se rozpadají, nebyla udržována třicet let a stát přemýšlí nad způsobem sanace ekologické havárie.[1] V souvislosti s tím byla kompletně renovována vodovodní síť a další infrastruktura ve městě.[2]

V roce 2015 byly k původnímu městu připojeny obce Ruzhdija a Zharrës.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

V současné době je v blízkosti města hlavním ropným polem Patos-Marinza, kde těží ropu společnosti Bankers Petroleum a Albpetrol. Okolní krajina je intenzivně zemědělsky využívána. Rozšířené je také pěstování oliv.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Město je napojeno regionální silnicí na blízký Fier. Železniční trať do Patosu nesměřuje.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Místní fotbalový tým nese název „Albpetrol“, své nejlepší výsledky měl v 90. letech 20. století. Hraje na stadionu (fotbalovém i atletickém) který se nachází ve východní části Patosu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Patos na anglické Wikipedii.

  1. The black hell of Albania's ageing oil fields. France24 [online]. [cit. 2023-08-23]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Albania opens tender for Patos water supply network overhaul. Seenews [online]. [cit. 2023-08-23]. Dostupné online. (angličtina) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]