Pan Čchao

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pan Čchao
Narození32
Qindu District
Úmrtí102 (ve věku 69–70 let)
Luo-jang
Povoláníobjevitel a diplomat
DětiBan Yong
Bān Xióng
RodičePan Piao
PříbuzníPan Ku a Pan Čao (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Mapa se zakreslenými tažením Pan Čchaoa (červeně), a cestou Kan Jinga (modře).
Pan Čchao je čínské jméno, v němž Pan je příjmení a Čchao osobní jméno.

Pan Čchao (čínsky pchin-jinem Bān Chāo, znaky 班超; 33 Sien-jang102 Luo-jang) byl čínský vojevůdce, dobyvatel a cestovatel, který několik desítek let jménem říše Chan ovládal „Západní kraj“ (oblast Tarimské pánve).

Život[editovat | editovat zdroj]

Chrám v Nadžafu, nejzápadnějším městě, kterého dosáhl Pan Čchaoův vyslanec Kan Jing.

Pan Čchao byl synem historika Pan Piaoa a bratrem historika a básníka Pan Kua. Sloužil v armádě, roku 73 byl vyslán v čele vojska říše Chan do „Západního kraje“ (Tarimská pánev na západě Číny), kterým procházela Hedvábná stezka. Porazil a z oblasti vytlačil Siungnuy a ovládl Loulan, Chotan, Kašgar a další města regionu. V Západním kraji strávil s přestávkami jednatřicet let, krátce po návratu do Číny zemřel.

V roce 97 poslal svého podřízeného Kan Jinga navázat spojení s římskou říší. Kanovi se podařilo dojít pouze do Mezopotámie, kde byl od další cesty odrazen, pravděpodobně Parthové chtěli zabránit spojení čínské říše s římskou říší. Kan Jing je prvním známým Číňanem, který se dostal na Blízký východ po hedvábné stezce.[1] Později putoval do Chotanu, Kašgaru, Baktrie a přes Střední Asii došel ke Kaspickému moři. Nejdále na západě byl zřejmě poblíž dnešního Nadžafu v Iráku.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Nejznámější cestovatelé na Hedvábné stezce. www.hedvabnastezka.cz [online]. [cit. 2010-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-06-23. 
  2. Cestovatelé na Hedvábné stezce. www.hedvabnastezka.cz [online]. [cit. 2010-12-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2009-06-23. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HIRTH, F. China and the Roman Orient. Lipsko: [s.n.], 1885. Dostupné online. 
  • Pan Čchao, je líčen v knize Wu-šuang pchu (neboli Seznam jedinečných hrdinů).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]