Památník tří odbojů (Olomouc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Památník tří odbojů
Základní údaje
AutorBohumil Teplý
Datum odhalení17. listopad 2004
Popis
Výška7 m
Materiálžula
Umístění
Umístěnítřída 17. listopadu, Olomouc, Olomoucký kraj
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník tří odbojů je socha od českého akademického sochaře a restaurátora Bohumila Teplého (1932–2020). Nachází se před Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci v Olomouckém kraji.

Popis a historie díla[editovat | editovat zdroj]

Památník tří odbojů je sedmimetrový žulový kvádrový obelisk s kovovou vlnovkou evokující ptačí křídlo umístěnou na vrcholu jako symbolu volnosti a svobody. Památník byl slavnostně odhalen na vydlážděném prostranství před budovou právnické fakulty u příležitosti oslav státního svátku Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studenstva, 17. listopadu 2004. Dílo vzniklo z iniciativy města Olomouce, Českého svazu bojovníků za svobodu, Československé obce legionářské, Svazu Pomocných technických praporů – Vojenské tábory nucených prací České republiky (svaz PTP–VTNP), Konfederace politických vězňů České republiky a Vojenský spolek rehabilitovaných AČR. Památník připomíná úsilí a utrpení občanů v odbojích. Symbolicky bylo dílo umístěno na třídě 17. listopadu, tedy na místě, kde v období sametové revoluce, v rámci protestů proti komunistickému režimu v Československu v listopadu 1989, vytvořila veřejnost památnou zeď z papírových krabic.[1][2]

Na obelisku je nápis:

BOJOVNÍKŮM
ZA SVOBODU
A DEMOKRACII
VDĚČNÁ OLOMOUC

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Pamětní místa na komunistický režim [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online. 
  2. V Olomouci odhalíme nový památník. Olomouc.eu, oficiální informační portál [online]. [cit. 2021-11-07]. Dostupné online.