Památník Perryho vítězství a mezinárodního míru

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Památník Perryho vítězství a mezinárodního míru
Základní informace
Rozloha10,11 ha
SprávaNational Park Service
Počet návštěvníků155 689 (2005[1])
Poloha
StátSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
UmístěníPut-in-Bay, Ohio, United States
Souřadnice
Geodata (OSM)OSM, WMF
Památník Perryho vítězství
Památník Perryho vítězství
Další informace
Web[[1] www.nps.gov/coro/%20Coronado%20National%20Memorial]]
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Památník Perryho vítězství a mezinárodního míru připomíná bitvu u jezera Erie, která se odehrála poblíž South Bass Island v Ohiu, v místě, kde komodor Oliver Hazard Perry zvítězil v jedné z nejvýznamnějších námořních bitev britsko-americké války [2]. Památník také oslavuje trvalý mír mezi Británií, Kanadou a Spojenými státy, který po válce následoval.

Přehled[editovat | editovat zdroj]

Pomník se tyčí do výšky 107 metrů, je to nejmohutnější dórský sloup na světě. Jeho autory jsou Joseph H. Freelander a A.D. Seymour.

Ačkoli pomník nese jméno Olivera Hazarda Perryho, Perry je pohřben jinde, a to na ostrově Newport ve státě Rhode Island. Pod kamennou podlahou pomníku jsou pochovány těla tří amerických a tří britských důstojníků, kteří v bitvě zahynuli. Na zdech rotundy jsou vytesána jména vojáků a námořníků, kteří byli v boji zabiti nebo zraněni, a text Smlouvy Rush-Bagot o demilitarizaci oblasti Velkých jezer.

Dorský sloup je jediný mezinárodní mírový památník pod správou National Park Service. Je o 15 metrů vyšší než Socha svobody . Jeho vyhlídková plošina je o 3,6 metru výše než je pochodeň Sochy svobody .[3]

Administrativní historie[editovat | editovat zdroj]

Původně byl park vyhlášen jako národní monument prezidentem Franklinem D. Rooseveltem 2. června 1936 ; redesignován na národní památník byl 26. října 1972. Do Národního registru historických míst byl zapsán 15. října 1966.

Mince z 2013[editovat | editovat zdroj]

Památník byl vybrán, aby reprezentoval Ohio na jednom vyobrazení v sadě čtvťáků America the Beautiful Quarters. V této sadě je každý americký stát reprezentován jednou čtvrťákovou mincí. Zadní strana ohiojského čtvťáku ukazuje Olivera Hazarda Perryho s mezinárodním památníkem míru v pozadí.[4] Design mince byl vybrán z jedenácti návrhů.[5]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Perry's Victory and International Peace Memorial na anglické Wikipedii.

  1. Annual Visitation by Park Type or Region for: 2018 By Park Type [online]. [cit. 2018-03-01]. Dostupné online. 
  2. Ohio History Central [online]. [cit. 2011-04-22]. Dostupné online. 
  3. The Battle of Lake Erie - Perry's Victory & International Peace Memorial (U.S. National Park Service) [online]. [cit. 2015-10-25]. Dostupné online. 
  4. UNITED STATES MINT. Perry's Victory and International Peace Memorial [online]. United States Mint [cit. 2013-06-08]. Dostupné online. 
  5. CFA Reviews Second Round of Design Candidates for 2013 Quarters, Coin Update, Feb. 27, 2012

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]