Ozoroa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxOzoroa
alternativní popis obrázku chybí
Ozoroa paniculosa v Jihoafrické republice
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmýdelníkotvaré (Sapindales)
Čeleďledvinovníkovité (Anacardiaceae)
RodOzoroa
Delile, 1843
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ozoroa je rod rostlin z čeledi ledvinovníkovité. Jsou to keře a stromy s jednoduchými střídavými listy a drobnými pětičetnými květy v latovitých květenstvích. Plodem je peckovice. Rod zahrnuje asi 46 druhů a je rozšířen v subsaharské Africe a Jemenu. Hlavní oblast výskytu je v jižní polovině Afriky. Plody východoafrické Ozoroa reticulata mají jedlou dužninu. Některé druhy jsou využívány v domorodé medicíně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zástupci rodu Ozoroa jsou stálezelené, dvoudomé polokeře, keře nebo stromy, ronící při porušení bílou šťávu. Listy jsou jednoduché, střídavé, vstřícné nebo v přeslenech, řapíkaté a celokrajné. Květy jsou jednopohlavné, pětičetné, stopkaté, uspořádané v úžlabních nebo vrcholových latách. Květní stopka je článkovaná. Koruna je bílá, žlutá nebo načervenalá, často pýřitá. Tyčinek je pět a mají šídlovité nitky. Semeník je srostlý ze 3 plodolistů a nese 3 čnělky zakončené hlavatými bliznami. Plodem je leskle černá nebo červená a později černající, příčně ledvinovitá nebo kulovitá peckovice obsahující vejcovité, zploštělé semeno. Mezokarp je dužnatý, pecka tvrdá.[1]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Rod Ozoroa zahrnuje asi 46 druhů. Je rozšířen v subsaharské Africe a Jemenu. Převážná většina druhů se vyskytuje v jižní polovině Afriky v oblasti od Demokratické republiky Kongo, Angoly, Zambie a Mosambiku na jih po Jihoafrickou republiku. Severně od uvedené hranice zasahují pouze druhy Ozoroa obovata (Burkina Faso, Keňa, Tanzanie), Ozoroa pulcherrima (v pásu od tropické západní Afriky po Etiopii) a Ozoroa insignis (tropická Afrika od Kamerunu po Somálsko a jako jediný druh i v Jemenu).

Ekologické interakce[editovat | editovat zdroj]

Květy jsou opylovány hmyzem. Druh Ozoroa mucronata je ve východní Africe živnou rostlinou housenek martináčů Cirina forda, Gonimbrasia zambesina a Nudaurelia said a také některých drobnějších druhů můr.[2] Druh Ozoroa nitida, rozšířený v Zambii, má zajímavou růstovou formu, přizpůsobenou suchému prostředí. Pod zemí se nachází masivní dřevnatý kmen, zatímco na povrch vyrážejí pouze polodřevnaté, krátkověké výhony.[1]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Rod Ozoroa je v rámci čeledi Anacardiaceae řazen do podčeledi Anacardioideae a rozsáhlého tribu Rhoeae. Sesterským rodem je podle výsledků molekulárních studií monotypický jihoafrický rod Protorhus.[3]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Některé druhy rodu Ozornoa jsou využívány v domorodé africké medicíně. Kořeny Ozoroa insignis slouží k léčení tuberkulózy, bolestí břicha a krve ve stolici, kořeny Ozoroa mucronata při průjmech, úplavici, bilharzióze aj., listy při hadím uštknutí. Druh Ozoroa paniculosa se používá k léčení plicních a ledvinových chorob, Ozoroa obovata jako adstringens.[4] Plody druhu Ozornoa reticulata, rozšířeného v tropické východní Africe, mají jedlou dužninu.[5] Na rostlinách žijí ve východní Africe housenky martináče Cirina forda, které jsou jedlé.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b KUBITZKI, K. (ed.); BAYER, C. (ed.). The families and genera of vascular plants. Vol. 10. Berlin: Springer, 2011. ISBN 978-3-642-14396-0. (anglicky) 
  2. HOSTS - a Database of the World's Lepidopteran Hostplants. [online]. London: Natural History Museum. Dostupné online. (anglicky) 
  3. PELL, Susan Katherine. Molecular systematics of the cashew family (Anacardiaceae). [s.l.]: Louisiana State University, 2004. (anglicky) 
  4. QUATTROCCHI, Umberto. World dictionary of medicinal and poisonous plants. [s.l.]: CRC Press, 2012. ISBN 978-1-4822-5064-0. (anglicky) 
  5. MARTIN, Franklin W.; CAMPBELL, Carl W.; RUBERTE, Ruth M. Perennial edible fruits of the tropics. An Inventory. Agriculture handbook. 1987, čís. 642. 
  6. BADANARO, Fègbawè et al. Edible Cirina forda (Westwood, 1849) (Lepidoptera: Saturniidae) caterpillar among Moba people of the Savannah Region in North Togo: from collector to consumer. Asian Journal of Applied Science and Engineering. 2014, čís. 3(8). Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]