Operace Fénix

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Operace Fénix je označení operace Policie české republiky proti členům anarchistického hnutí, která byla zahájena koncem dubna 2015.

Informace o této operaci se na veřejnost dostala v dubnu 2015, kdy policie uskutečnila několik razií se zatýkáním napříč celou Českou republikou. Zajištěno bylo jedenáct osob, z toho pět anarchopacifistů spojených se skupinou Voice of Anarchopacifism (VAP) a další anarchista Aleš K. Ti jsou klíčovými postavami – údajně měli chystat teroristický útok na vlak s vojenským materiálem. [zdroj?] Tři z obviněných byli dlouho dobu drženi ve vazbě[zdroj?] a další tři byli vyšetřováni na svobodě, jak se později ukázalo, neprávem[zdroj?] – šlo o kauzu částečně vyprovokovanou ze strany nasazených policejních agentů.[1][2][chybí lepší zdroj] Z veřejných peněz byli tedy stíháni lidé, kteří byli zproštěni obvinění až v roce 2017.[3][chybí lepší zdroj]

Obžalovaní měli údajně zakopat zápalné směsi (benzin, polystyren, rostlinný olej) v blízkosti chuchelského železničního mostu.[zdroj?] Aleš K. byl navíc obviněn ze shromažďování materiálu k výrobě pumy.[zdroj?] Celý vykonstruovaný příběh se zakládal na výpovědích tajných policejních agentů, kteří se do skupiny VAP infiltrovali.[zdroj?] Kromě teroristického útoku ve fázi přípravy byli obviněni i z podněcování nenávisti kvůli šíření komuniké sítě revolučních buněk.[zdroj?]

Úloha policie v celém případu je velmi pochybná,[zdroj?] například kvůli uváděným lžím[zdroj?] či dle některých názorů nepřiměřenému chování. Tomáš Zelený na svém blogu uvádí: „Zatímco jsem byl spoután, můj dům za asistence dalších 24 těžkooděnců se samopaly kompletně prohledali (…) Další den po noci v cele, pokusů mě donutit vypovídat a bez pořádného jídla jsem byl bez obvinění propuštěn v Praze. Vykopli mě na ulici 250 km od mého domova bez telefonu.“[4][5][chybí lepší zdroj] Takovýto průběh událostí není nikde zaznamenán, ze strany obviněných nedošlo ani k podání podnětu na GIBS.[zdroj?]

I po ukončení procesu někteří obvinění trpěli kvůli několika rokům života ve strachu z mnohaletého trestu, trestnímu stíhání či mediálnímu zájmu psychickými následky.[zdroj?]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. UHLOVÁ, Saša. Z vazby propuštěný Petr Sova: Útok na vlak byl nápad policejních agentů. Deník Referendum [online]. 2015-12-07 [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. 
  2. Stát vs. anarchisté podruhé. Kauza Fénix 2 jde před soud, řešit se budou i žhářské útoky | Domov. Lidovky.cz [online]. 2018-12-19 [cit. 2020-09-14]. Dostupné online. 
  3. KAŠPÁREK, Jan. Kdo je v případě Operace Fénix terorista. Deník Referendum [online]. [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. 
  4. BĚLÍČEK, Jan; ŠPLÍCHAL, Pavel. Rozhovor se zadrženým v akci Fénix. Deník Alarm (A2larm.cz) [online]. 2015-05-19 [cit. 2022-08-27]. Dostupné online. 
  5. ALERTA, Asociace. Odhalení policejních agentů nasazených na české anarchisty | Asociace Alerta [online]. [cit. 2020-05-06]. Dostupné online.