Nová Elektra

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nová Elektra
Pohled na 1. etapu na křižovatce ulic U Elektry a Poděbradská
Pohled na 1. etapu na křižovatce ulic U Elektry a Poděbradská
Lokalita
Městská částPraha 9
ObvodPraha 9
ObecPraha
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíHloubětín
PSČ198 00
Nová Elektra
Nová Elektra
Další údaje
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nová Elektra je vznikající rezidenční čtvrť v Praze 9-Hloubětíně na místě starší průmyslově administrativní plochy o rozloze přes 43 tisíc metrů čtverečních. Její území je na západě vymezeno ulicí U Elektry, na jihu Poděbradskou, na východě ji tvoří osa bezejmenné ulice u tramvajové zastávky Nademlejnská a severní hranicí je linie sedmi bytových domů projektu Zahrady nad Rokytkou II. z let 2014–2016 na valu bývalé železniční vlečky. Za developerským projektem stojí firma FINEP a bude realizován v několika etapách. Výstavba začala v roce 2020. Plnohodnotná městská čtvrť, jejíž podobu navrhl ateliér m4 architekti s. r. o., by měla zahrnovat bydlení, pracovní příležitosti, služby, veřejnou vybavenost včetně bulváru se zelení v centrálním prostoru lokality. Zelený pás by měl být také v severní části území pod valem vlečky a navazoval by tak na ulici Sousedíkova. Některé původní objekty budou zachovány (např. administrativní objekt SONY, U Elektry 203/8 nebo objekt Poděbradská čp. 261/61).[1] Investiční náklady v rámci celé výstavby lokality mají překročit tři miliardy korun.[2]

Název odkazuje na průmyslovou historii západní části Hloubětína. V roce 1921 byla založena továrna na žárovky Elektra, v roce 1932 ji koupila nizozemská firma Philips a konečně po druhé světové válce byla znárodněna a fungovala pod názvem Tesla. Komplex továrny byl vybudován ve 20. letech 20. století na jižní straně Poděbradské (čp. 186/56).

Západním směrem při ulici Poděbradská a Pod Harfou FINEP realizoval také rezidenční projekty Nová Harfa a Harfa Park, kde vzniklo přes dva tisíce bytů.[3]

1. etapa – Nová Elektra I (BD Elektra A B)[editovat | editovat zdroj]

Pohled na budovu B a A z ulice U Elektry

První etapu tvoří dva domy, ve kterých je celkem 92 bytů o dispozicích od 1+kk (25,3 metrů čtverečních) až po rodinné prostorné byty 4+kk o velikosti 115,6 m². K bytům v přízemí patří soukromé zahrady. Autorem návrhu a hlavním architektem projektu je architektonická kancelář DAM architekti. Zhotovitelem je firma HINTON, a. s. Severní budova (sekce B) má pět nadzemních podlaží a dvě podzemní, jižní budova (sekce A) má v nárožní části sedm nadzemních podlaží, ale jen jedno podzemní. Garážová stání a skladovací prostory jsou umístěny v podzemních podlažích. V druhém podzemním podlaží jsou garáže, kočárkárna pro sekci B a sklepy. V prvním podzemním podlaží jsou úklidové místnosti, místnost pro správce, vodoměrná místnost, výměníková stanice, sklepy, kolárna, místnost UPS a vstupní hala do sekce B. V prvním nadpodlažím podlaží je vstup do sekce A, kolárna a kočárkárna sekce A, směrem do ulice Poděbradská jsou také vstupy do pěti obchodních jednotek.[4][3][2][5][6][7] Domy mají energetickou náročnost třídy B (úsporná).

Výstavba začala v dubnu 2020, dokončena by měla být v prosinci 2021.[5] Byty by měly být k nastěhování na jaře 2022.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Na Nové Harfě v Hloubětíně by měla vyrůst nová funkční městská část. Devítka. Roč. 2020, čís. srpen, s. 4–5. Dostupné online. 
  2. a b Nová Elektra dalším rezidenčním projektem Finepu [online]. retrend.cz, 2019-06-21 [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 
  3. a b FILIPOVÁ, Hana. Finep postaví v Praze 9 byty za více než tři miliardy korun [online]. E15.cz, 2019-06-17 [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 
  4. Byty Nová Elektra I [online]. [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 
  5. a b BD Elektra A B [online]. Hinton [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 
  6. Další výrazné změny v Praze 9. Z bývalé továrny Elektra a jejího okolí vzniknou byty - aktualizováno [online]. tvarchitekt.com [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 
  7. Nová Elektra [online]. DAM.architekti [cit. 2021-01-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]