Nejvyšší soud Státu Izrael

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nejvyšší soud Státu Izrael
Budova Nejvyššího soudu Státu Izrael
Budova Nejvyššího soudu Státu Izrael
PředsedaUzi Vogelman
Adresaul. Ša'ar mišpat, 9195001 Jeruzalém
Souřadnice
Oficiální stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Nejvyšší soud Státu Izrael (hebrejsky בית המשפט העליון‎, Bejt ha-mišpat ha-eljon) stojí na vrcholu izraelského soudního systému a je tím pádem soudem nejvyšší instance v Izraeli. Sídlí v Jeruzalémě a slouží jako odvolací soud a soud první instance v závažných případech, kdy je zpochybněna zákonnost rozhodnutí a postupů představitelů státu. Jeho působnost je celostátní a jeho rozhodnutí je nadřazené všem soudům. Tento princip precedentu se nazývá stare decisis. Současnou předsedkyní nejvyššího soudu je Esther Hayut.[1]

Předseda nejvyššího soudu[editovat | editovat zdroj]

Uzi Vogelman, předseda nejvyššího soudu

Zrušení justiční reformy[editovat | editovat zdroj]

Počátkem roku 2024 soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua, který v zemi vyvolala masové protesty. Verdikt se týká zákona schváleného v červenci 2023, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí. Podle zastánců reformy v Izraeli mají soudy příliš široké pravomoci. Podle kritiků byla reforma motivovaná i osobními pohnutkami premiéra Netanjahua, který čelí obvinění z korupce. Nejvyšší soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že nový zákon představuje „závažnou a bezprecedentní újmu pro základní charakteristiky státu Izrael jako demokratické země“.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Supreme Court of Israel na anglické Wikipedii.

  1. HOVEL, Revital. High Court Rejects MK Haneen Zoabi's Petition to Overturn Suspension. Haaretz. 2014-12-10. Dostupné online [cit. 2019-05-04]. (anglicky) 
  2. ČTK. Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocíhttps://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/izraelsky-nejvyssi-soud-zrusil-hlavni-cast-netanjahuovy-reformy-odmitl-omezeni-svych-pravomoci-na-344552. ČT24 [online]. Česká televize, 2024-01-01 [cit. 2024-01-01]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ČEJKA, Marek. Judaismus a politika v Izraeli. 3. vyd. Brno: Barrister & Principal, 2009. 278 s. ISBN 978-80-87029-39-8. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]