Naučná stezka u pramene Odry

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Naučná stezka u pramene Odry (Naučná stezka k prameni Odry)
Informační tabule u Horního pramene Odry
Informační tabule u Horního pramene Odry
Základní informace
Typnaučná stezka
Délkacca 250 m
ProvozovatelVojenské lesy a statky České republiky s.p
Datum otevření2020
Značenípanely, lavičky, přístřešky
Obtížnostlehká
Sezónapřístupná jen o víkendech a svátcích
Lokalizace
Polohavojenský újezd Libavá, Oderské vrchy, okres Olomouc, Olomoucký kraj
ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
StartOdbočka od turistické značky z Kozlova
CílHorní pramen Odry
ZajímavostiExistují 2 prameny řeky Odry
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Naučná stezka u pramene Odry nazývaná také Naučná stezka k prameni Odry je jedinou naučnou stezkou ve vojenském újezdu Libavá. Stezka vede k prameni evropského veletoku Odra, který se nachází pod nejvyšším bodem Oderských vrchů, kterým je Fidlův kopec v okrese Olomouc v Olomouckém kraji. Stezka je vybudována v mokřadu na dřevěných povalových chodnících s několika lavičkami, dvěma přístřešky pro odpočinek a dalším mobiliářem. Na vystavených informačních tabulích informuje o biologii, geologii, významu a historii pramene Odry (tzv. Horní pramen a Dolní pramen), jeho okolí a celé řece Odře v kontextu evropského významu. Stezka, která vznikla v roce 2020, je přístupná z Kozlova po turistické značce kolem kopce Přemkovo zákoutí a následně v délce cca 250 metrů vede mokřadem. Protože se stezka nachází ve vojenském prostoru, tak je přístupná jen o víkendech a svátcích, kdy armáda a jiné ozbrojené složky necvičí.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Zřizovatelem a provozovatelem Naučné stezky u pramene Odry jsou Vojenské lesy a statky České republiky s.p. Součástí stezky je také obnovení Horního (Varhošťského) pramene Odry ve spojení se stabilizací vodního režimu. Vše tak, aby bylo prameniště Odry zachováno a nedošlo k jeho ohrožení v podmínkách vyvolaných globálními změnami počasí a kůrovcovou kalamitou v České republice.[1][2][3][4]


Na začátku stezky je vyvěšen Návštěvní řád.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b K prameni Odry vás vojenským újezdem Libavá dovede nová naučná stezka. Začíná v Kozlově. Ostrava [online]. 2021-01-20 [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  2. a b Vojenské lesy obnovily prameniště Odry a vybudovaly zde novou naučnou stezku. Vojenské lesy a statky ČR, s.p. [online]. [cit. 2021-09-03]. Dostupné online. 
  3. a b www.kudyznudy.cz. Dostupné online. 
  4. Stezku přes prameniště Odry na Libavé si lidé oblíbili, teď usiluje o cenu. iDNES.cz [online]. 2021-08-12 [cit. 2021-09-04]. Dostupné online.