Na loučkách II

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Na loučkách
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Starý rybník
Starý rybník
Základní informace
Vyhlášeníprosince 2013
VyhlásilKrajský úřad Ústeckého kraje
Rozloha662,33 ha[1][2]
SprávaKrajský úřad Ústeckého kraje
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresChomutov
UmístěníVýsluní (k. ú. Přísečnice, Rusová, Sobětice u Výsluní, Třebíška, Volyně u Výsluní, Výsluní)
Souřadnice
Na loučkách II
Na loučkách II
Další informace
Kód5917
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Na loučkách II je přírodní památka u města Výsluníokrese Chomutov. Přírodní památka o rozloze 684,26 ha se rozprostírá na katastrálních územích Přísečnice, Rusová, Sobětice u Výsluní, Třebíška, Volyně u Výsluní a Výsluní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lesy ve vrcholových partiích Krušných hor od středověku sloužily jako zdroj energie v domácnostech, ale zejména v hutích a dalších průmyslových provozech. Část jich byla vykácena v místech těžby rašeliny. Při obnově porostů byly vybírány rychle rostoucí užitné druhy, takže na začátku dvacátého století ve vyšších polohách převládaly smrkové porosty.[3]

Chráněné území vyhlásil Krajský úřad Ústeckého kraje v kategorii přírodní památka s účinností od 28. prosince 2013.[4]

Přírodní poměry[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památka s rozlohou 662,33 hektarů leží v nadmořské výšce 738–850 metrů ve správních územích obcí Výsluní (katastrální území Sobětice u Výsluní, Třebíška, Volyně u Výsluní a Výsluní) a Kryštofovy Hamry (katastrální území Přísečnice a Rusová). Území se překrývá s evropsky významnou lokalitou Na loučkách a ptačí oblastí Novodomské rašeliniště – Kovářská.[4] Je rozděleno do dvou částí, oddělených v západní části na úbočí vrchu Výšina mimo jiné tělesem železniční trati Chomutov–Vejprty. Větší východní část obklopuje dvě oblasti vyňaté z ochrany. První se nachází severozápadně od Výsluní na loukách mezi Novým rybníkem a Rybníčkem u Nových Domků. Druhá leží severně od města v údolí Prunéřovského potoka v okolí domu čp. 12. Na severu přírodní památka sousedí s menší přírodní rezervací Na loučkách.[5]

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Na lokalitě rostou například koprník štětinolistý, klikva bahenní, zdrojovka potoční, prha arnika nebo mochna bahenní. Vzácně se také vyskytuje prstnatec Fuchsův, prstnatec májový, plavuník zploštělý nebo kosatec sibiřský aj.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Z živočichů zde hnízdí sýc rousný, kulíšek nejmenšítetřívek obecný. Početné jsou populace obojživelníků a plazů. V určitých místech byly nalezeny vzácné druhy bezobratlých jako včela Nomada similis nebo pískorypka Andrena intermedia.[6]

Předmět ochrany[editovat | editovat zdroj]

Předmětem ochrany jsou biotopy sekundárních horských a podhorských vřesovišť, luk a rašelinišť s výskytem vzácného tetřívka obecnéhožluny šedé.[7] Cílem ochrany je zachování biotopů, obnovení přirozeného vodního režimu a ponechání rašelinišť přirozenému vývoji.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Plán péče o přírodní památku Na loučkách II na období 2014–2023 [PDF online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, 2014-06-13 [cit. 2024-04-07]. S. 18. Dále jen Plán péče (2014–2023). Dostupné online. 
  4. a b Na loučkách II [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2024-03-23]. Dostupné online. 
  5. Seznam.cz. Turistická mapa [online]. Mapy.cz [cit. 2024-04-07]. Dostupné online. 
  6. Plán péče o přírodní památku Na loučkách na období 2012–2021 (Návrh) [online]. Ústí nad Labem: Krajský úřad ústeckého kraje [cit. 2014-07-20]. Dostupné online. 
  7. Věstník právních předpisů Ústeckého kraje [online]. Ústí nad Labem: Krajský úřad ústeckého kraje, 2014-12-13 [cit. 2014-07-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]