Morrosaurus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMorrosaurus
Stratigrafický výskyt: Svrchní křída, geologický stupeň maastricht
Chybí zde svobodný obrázek
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Třídaplazi (Sauropsida)
Nadřáddinosauři (Dinosauria)
Řádptakopánví (Ornithischia)
PodřádCerapoda
InfrařádOrnithopoda
RodMorrosaurus
Rozadilla et al., 2015
Typový druh
Morrosaurus antarcticus
Rozadilla et al., 2015
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morrosaurus („ještěr z lokality El Morro“) byl rod středně velkého ornitopodního dinosaura vzdáleně příbuzného skupině hypsilofodontů, který žil v období svrchní křídy (věk maastricht, před 72 až 66 miliony let) na území dnešní Antarktidy (Ostrov Jamese Rosse).

Objev a význam[editovat | editovat zdroj]

Zkameněliny dinosaura byly objeveny argentinskou vědeckou expedicí v roce 2002 v sedimentech geologického souvrství Snow Hill Island a vědecky je popsal tým argentinských paleontologů na konci roku 2015. Holotyp nese označení MACN Pv 197 a jedná se o fragmenty kostí dolních končetin. V současnosti představuje pátý oficiálně popsaný rod neptačího dinosaura z "ledového" kontinentu.

Zařazení[editovat | editovat zdroj]

Morrosaurus byl zřejmě vývojově primitivním zástupcem skupiny Euiguanodontia a spoluutvářel klad Elasmaria, společně s dalšími argentinskými či antarktickými rody Trinisaura, Gasparinisaura, Anabisetia, Notohypsilophodon, Talenkauen, Macrogryphosaurus a Diluvicursor. Blízce příbuzným rodem byl také argentinský taxon Chakisaurus.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Alvarez-Nogueira, R.; Rozadilla, S.; Agnolín, F. L.; Garcia Marsà, J. A.; Motta, M. J.; Novas, F. E. (2024). A new ornithopod from the Upper Cretaceous (Huincul Formation) of Northwestern Patagonia, Argentina. Implications on elasmarian postcranial anatomy. Cretaceous Research (In press): 105874.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]