Morris Travers

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Morris Travers
Narození24. ledna 1872
Londýn
Úmrtí25. srpna 1961 (ve věku 89 let)
Stroud
Alma materUniversity College London
Monke
PracovištěLondýnská univerzita
Oceněníspolečník Královské společnosti
Melchett Medal
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morris William Travers (24. ledna 1872 – 25. srpna 1961) byl anglický chemik, který se společně s Williamem Ramsayem podílel na objevu xenonu, neonu a kryptonu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Travers se narodil v londýnském Kensingtonu jako syn doktora Williama Traverse (1838–1906), průkopníka aseptických chirurgických technik. Jeho matkou byla Anne Pococková.

Travers chodil do školy v Ramsgate, Wokingu a Blundell's School. Studoval na University College, kde začal spolupracovat s Williamem Ramsayem. Travers pomohl Ramsaymu určit vlastnosti nově objevených plynů argonu a helia. Při hledání dalších plynů také zahřívali minerály a meteority, ale žádné plyny nenašli. V roce 1898 pak získali velké množství kapalného vzduchu a podrobili ho frakční destilaci. Spektrální analýza nejméně těkavé frakce odhalila přítomnost kryptonu. Ve frakci argonu hledali složku s nižším bodem varu a objevili neon. Nakonec byl spektroskopicky identifikován xenon, který se vyskytuje jako ještě méně těkavý doprovod kryptonu. Travers znal celou historii výzkumu a v roce 1956 napsal životopis sira Williama Ramsaye A life of Sir William Ramsay, K.C.B., F.R.S.

V roce 1904 se Travers stal profesorem na University College. V květnu 1904 byl zvolen členem Královské společnosti.

V letech 1901–1902 byl Ramsay požádán, aby indické vládě poradil se založením vědeckého ústavu, a tento ústav byl s pomocí vlády státu Mysore a J. N. Taty založen v Bangalore. Ramsay navrhl Traverse jako možného ředitele tohoto ústavu a v roce 1906 byl Travers jmenován ředitelem nového Indického vědeckého institutu.