Morový sloup (Nymburk)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mariánský sloup (Nymburk)
Mariánský sloup
Mariánský sloup
Základní údaje
AutorJan Jiří Šlanzovský
Rok vzniku1717
Kód památky40965/2-1899 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
Umístěnínáměstí Přemyslovců, Nymburk
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Morový sloup v Nymburce stojí na náměstí Přemyslovců, postaven byl na památku události, která postihla obyvatele královského města počátkem 18. století. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[1]

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Jde o skutečný morový sloup, postavený po překonání morové epidemie, která postihla město v roce 1713. Díky dobře fungujícímu průtoku hradebních příkopů, Malých a Velkých Valů labskou vodou, bylo město stiženo epidemiemi poměrně málo. Mor si zde vybíral oběti v letech 1549, 1563, 1598, 1606 a 1713. Čtyři roky po poslední morové ráně byl na hlavním náměstí vztyčen pískovcový morový sloup, který se stal ústředním výtvarným motivem centra města. Datování postavení sloupu lze vyčíst z latinského nápisu na jeho postamentu.

Barokní morový sloup, sousoší s Pannou Marií na vrcholu a s plastikami sv. Jiljí, sv. Josefa, sv. Václava a sv. Floriána, pochází z roku 1717 a jeho autorství je přisuzováno Janu Jiřímu Šlanzovskému. Jeho věrnou kopií (takřka doslovnou) byl dnes zaniklý mariánský morový sloup v Kostelci nad Černými lesy, který Šlanzovský vytvořil roku 1719.

V roce 1857 bylo sousoší opraveno.[2] Na počátku 21. století měl sloup kvůli zatékání do masivu hlavního podstavce částečně narušenou statiku. Restaurátor Jan Brabec proto roku 2014 provedl jeho opravu.[3][4]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Sloup má bohatě členěný podstavec na několikastupňovém soklu. V jeho rozích stojí sochy svatého Václava, svatého Jiljí, svatého Floriána a svatého Josefa.[5] V roce 1857 bylo sousoší opraveno.[2] Uprostřed podstavce je hranolový postament s latinskými nápisy (obsahují datování), zakončený profilovanou římsou. Postament přechází v kónický sloup s ozdobnou hlavicí a sochou Panny Marie v podživotní velikosti.[2]

Význam připojených soch světců:

  • Sv. Václav - kníže český, byl zvolen pro umístění na sokl sloupu jako patron země české.
  • Sv. Florian – mučedník, je od počátku středověku ochráncem proti ohni a vodě. Jeho atributem je nádoba s vodou, kterou se hasí hořící dům. Neboť Nymburk trpěl po dobu své existence mnoha ničivými požáry, není divu, že byl sv. Florian zvolen jedním z ochránců města.
  • Sv. Jiljí - poustevník, je patronem mrzáků a chudých a ve středověku patřil k nejoblíbenějším světcům západní Evropy. Jeho atributem je dle historické legendy laň a šíp. Od roku 1636 je mu zasvěcen kostel sv. Jiljí, je tedy patronem městského gotického chrámu, a proto mu patří místo na sloupu.
  • Sv. Josef s Ježíškem v náručí uzavírá čtveřici světců na morovém sloupu a jeho umístění na sloupu je „rodinnou záležitostí“.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-07-30]. Identifikátor záznamu 153055 : Sloup se sousoším - Mariánský sloup se sochami sv. Václava, sv. Josefa, sv. Floriána a sv. Jiljí. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c HRABĚTOVÁ, Jana. Památky Nymburska: soupis nemovitých památek na okrese Nymburk. Poděbrady: Polabské muzeum, 1998. 73 s. 
  3. Mariánský sloup z nymburského náměstí je v dílně za Prahou [online]. Nymburský deník, 2014-02-06 [cit. 2018-02-09]. Dostupné online. 
  4. Na nymburský morový sloup se ve středu vrátili čtyři světci [online]. Nymburský deník, 2014-11-12 [cit. 2018-02-09]. Dostupné online. 
  5. Nejvýznamnější památky ve městě [online]. Turistické informační centrum Nymburk [cit. 2018-02-09]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-02-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]