Modrásek nejmenší

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxModrásek nejmenší
alternativní popis obrázku chybí
Samička modráska nejmenšího
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Athropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďmodráskovití (Lycaenidae)
RodCupido
Binomické jméno
Cupido minimus
(Fuessly, 1775)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Modrásek nejmenší (Cupido minimus) je druh denního motýla z čeledi modráskovitých (Lycaenidae). Jedná se o nejmenší druh modráska, který se vyskytuje na území České republiky. Rozpětí křídel motýla je 18 až 26 mm. Samičky i samci mají křídla hnědě zbarvená, u samců jsou poblíž báze více či méně modře poprášená.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Okraj cesty s výskytem živné rostliny modráska nejmenšího

Motýl je rozšířený od Španělska přes celou Evropu a mírnou Asii až na Dálný východ. V České republice se vyskytuje roztroušeně, převážně v teplých oblastech. Zahlédnout ho lze na slunných svazích, železničních náspech, v suchých úvozech, na vojenských cvičištích, nebo ve starých lomech.

Chování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní živnou rostlinou modráska nejmenšího je úročník bolhoj (Anthyllis vulneraria). V Alpách také některé druhy kozinců a na jihu Evropy žanovec měchýřník. Samice klade vajíčka na květy živných rostlin. Bělavé housenky se živí semeníky a nezralými plody. Motýl je dvougenerační (bivoltinní). Vyskytuje se od dubna do června a od července do srpna. Ve vyšších polohách a chladnějších oblastech je motýl jednogenerační (monovoltinní). Vyskytuje se zde od května do července. Přezimuje téměř vzrostlá housenka.

Ochrana a ohrožení[editovat | editovat zdroj]

V České republice není tento druh bezprostředně ohrožen. Na řadě míst však vymírá, především v jižních a východních Čechách. Ubývá i na Vysočině a severní Moravě. Motýla, který je vázán na výskyt živné rostliny, ohrožuje především zarůstání vhodných lokalit.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • JAN MACEK, ZDENĚK LAŠTŮVKA, JIŘÍ BENEŠ, LADISLAV TRAXLER. Motýli a housenky střední Evropy IV., Denní motýli. Praha: Academia, 2015. 539 s. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]