Mockaroj

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mockaroj
Моцкъара
Моцкарой
Historická obranná věž poblíž obce Mockaroj
Historická obranná věž poblíž obce Mockaroj
Poloha
Souřadnice
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverokavkazský
RepublikaČečensko
OkresGalan-Čož
Mockaroj
Mockaroj
Poloha na mapě Čečenska
Mockaroj
Mockaroj
Poloha v okrese Galan-Čož
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel86 (2010)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mockaroj (čečensky Моцкъара, rusky Моцкарой)[pozn. 1] je středisková obec v okrese Galan-Čož na jihozápadě Čečenské autonomní republiky Ruské federace.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Obec se nachází na břehu řeky Bara poblíž jižní hranice okresu Ačchoj-Martan. Řeka pramení na východních svazích hory Jacebkort (2511 m n. m.) a je levostranným přítokem Argunu.[1]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Podle údajů z všeruského sčítání obyvatelstva žilo v obci v roce 2010 86 osob. K obci jako k střediskovému administrativnímu centru přináleží dalších 16 aulů a jednotlivých usedlostí, přičemž některé z nich jsou neobydlené. V roce 2010 bylo v těchto osadách napočítáno celkem 27 obyvatel. Těmito místními částmi, spadajícími pod střediskovou obec Mockaroj, jsou: Bara, Horní Bara, Bušni, Elparo, Erstacho, Chedecha, Choti, Goro, Idach, Ošni, Otty, Kenacho, Kere, Koriču, Šjunda a Tjecho.

Mockaroj býval sídlem rodového společenství Terloj, jednoho z devíti tukchumů, tvořících základ čečenské společnosti. V únoru roku 1944 bylo obyvatelstvo všech zdejších obcí, spolu s obyvateli celého Čečenska, násilně vysídleno a deportováno do Kazachstánu.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Nezaměňovat s o něco severněji položeným aulem Mocaroj (někdy též Mockaroj), sídlem samostatného našského společenství - tejpu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Моцкарой na ruské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]