Mariánský sloup (Bečov nad Teplou)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sloup se sousoším Panny Marie
v Bečově nad Teplou
Pohled od severozápadu
Pohled od severozápadu
Základní údaje
Autorneznámý
Rok vzniku1680
Umělecký směrbaroko
Kód památky19051/4-732 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec, umělý kámen
Umístění
Umístěnína volném prostranství pod radnicí při ulici Kostelní
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Mariánský sloup v Bečově nad Teplou
Mariánský sloup
v Bečově nad Teplou
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mariánský sloup (rovněž Sloup se sousoším Panny Marie Immaculaty) je barokní sochařské dílo v Bečově nad Teplouokrese Karlkovy VaryKarlovarském kraji. Od roku 1986 je chráněn jako kulturní památka.[1] Sloup je součástí městské památkové zóny Bečov nad Teplou, stanovené Ministerstvem kultury České republiky vyhláškou č. 476/1992 Sb. ze dne 10.9.1992 o prohlášení území historických jader vybraných měst za památkové zóny.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sloup Panny Marie na bečovském náměstí

Mariánský sloup v Bečově nad Teplou nechal postavit roku 1680 Jan Adam hrabě z Questenbergu, tehdejší majitel bečovského panství. Téhož roku jej dne 21. července posvětil tepelský opat Bedřich II. Uhl (1670–1682).

Mylný je údaj, který dle nedochovaného nápisu, pocházejícího pravděpodobně z opravy v roce 1891, uváděl rok 1632. O sloupu se píše v soupisu soch bečovské farnosti, kde uvádí, že sochu Neposkvrněného Početí Panny Marie v životní velikosti nechal postavit hrabě Questenberg, jelikož zde před dvěma stoletími panovala velká úmrtnost. O dřívějším udržování sochy chybí informace, první známá oprava byla provedena v roce 1891.

V roce 1968 byly opraveny schody okolo sloupu a v roce 1969 byla restaurována socha Panny Marie. V restaurátorské zprávě se uvádí, že socha je značně poškozená, zlacení svatozáře zcela zmizelo. Ocelový drát upevňující hvězdy je korozí téměř zničen. Hlavice a pata sloupu jsou značně poškozené, podstavec je prasklý, dřívější kovová vyztužení jsou poškozena korozí a neplní svoji funkci. Při opravách byla sejmuta svatozář, rezavý drát nahrazen mosazným a hvězdy byly pozlaceny. Chybějící části sochy byly doplněny umělým kamenem. Rovněž byla odstraněna betonová ohrádka kolem podstavce. Poslední restaurování sloupu se uskutečnilo v letech 1994–1995. Během restaurátorských prací se ukázalo, že stav sloupu je špatný a pro většinu jeho částí bude potřeba zhotovit nové výdusky z umělého kamene a originály deponovat na jiném místě. Po rozebrání celého sloupu byly jednotlivé části převezeny do pražského atelieru a bylo rozhodnuto o uložení originálu sochy Panny Marie do areálu bečovského hradu.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rodový znak Questenberků na podstavci sloupu[4]

Sloup se nachází v zadlážděné svažité ploše pod radnici, severně od kostela svatého Jiří, jižně od bečovského hradu a zámku. Stojí na čtvercové základně se třemi schodišťovými stupni. Na horním stupni na profilové římse stojí čtyřboký sokl s erbem rodu Questenbergů, umístěný na čelní straně a znakem města Bečova na zadní straně. Na patě římsy stojí štíhlý sloup s kalichem z akantových listů nad patkou. Dřík je hladký zakončený korintskou hlavicí, která nese vrcholové sousoší. Sousoší představuje Pannu Marii Immaculatu stojící na zeměkouli ovinuté hadem, s obličejem obráceným k nebi. Volné roucho vlaje ve velkých záhybech. Okolo hlavy má zlacenou svatozář s hvězdami.[5]

Původní sloup se sousoším byl zhotoven z pískovce, po restaurování zbyl z původního sloupu jen dřík. Ostatní části, tj. kopie sochy Panny Marie, soklu, kalichu a hlavice jsou výdusky z umělého kamene.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2022-02-26]. Identifikátor záznamu 129791 : Sloup se sochou P. Marie Immaculaty. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. Vyhláška Ministerstvo kultury České republiky č. 476/1992 Sb., Vyhláška ministerstva kultury České republiky o prohlášení území historických jader vybraných měst za památkové zóny. In: Sbírka zákonů. 1992. Dostupné online. Dostupné online. [cit. 2022-02-26] § 1. Ve znění pozdějších předpisů. Dostupné online.
  3. a b ADAMCOVÁ, Kateřina; NEJEDLÝ, Vratislav; SLÍŽKOVÁ, Zuzana; ZAHRADNÍK, Pavel. Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji. Praha: Národní památkový úřad, 2004. 216 s. ISBN 80-86234-53-3. S. 47–50. 
  4. Mariánský sloup - Oficiální stránky Města Bečov nad Teplou. www.becov.cz [online]. [cit. 2023-02-21]. Dostupné online. 
  5. ŠAFUS, Ivo. Sloup Nejsvětější Trojice v Bečově nad Teplou [online]. cokoli v okolí.cz, 2017-07-21 [cit. 2022-02-26]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ADAMCOVÁ, Kateřina. Mariánské, trojiční a další světecké sloupy a pilíře v Karlovarském kraji. Praha: Národní památkový úřad, 2004. 216 s. ISBN 80-86234-53-3. S. 47–50. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]