Mammuthus sungari

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxMammuthus sungari
Stratigrafický výskyt: Pleistocén
popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádchobotnatci (Proboscidea)
Čeleďslonovití (Elephantidae)
RodMamut (Mammuthus)
Brookes, 1828
Binomické jméno
Mammuthus sungari
Zhou, M. Z., 1959
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mammuthus sungari (také "mamut od řeky Songhua") byl obří druh mamuta, který se vyvinul z menších sibiřských mamutů a v době před zhruba 280 000 let se objevil na území dnešní severní Číny. Tento druh žil až do počátku pozdního pleistocénu.

Velikost[editovat | editovat zdroj]

M. sungari představuje zřejmě největšího známého mamuta vůbec. Replika kostry v muzeu v japonském městě Ibaraki měří na délku 9,1 metru, na výšku 5,3 metru a hmotnost zvířete činila zaživa přes 10 tun. Kostra je založena na objevu dvou obřích fosilních jedinců, kteří byli odkryti v roce 1980 v uhelném dole ve městě Hulun Buir (Čína). M. sungari byl popsán čínským paleontologem M. Z. Zhouem v roce 1959.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Mammuthus sungari na anglické Wikipedii.

  • Cheng-Yi Wang "Vertebrate Paleontology and Paleo-anthropology," the Journal. (January 1982 Vol 20 No. 1)
  • Dong Wei, Xu Qinqi, Jin Changzhu, Liu Jinyi "THE QUATERNARY HERBIVORE FAUNAS IN NORTH-EAST CHINA, EVOLUTION UNDER CLIMATE CHANGE", Institute of vertebrate paleontology and paleoanthropology, chinese academy of sciences, beijing 100044 abstract
  • "Exhibits". Ibaraki Nature Museum. https://web.archive.org/web/20090827021838/http://www.nat.pref.ibaraki.jp/t/e_index.html. Retrieved 2008-07-03.
  • Zhou, M.Z., 1959. Proboscidea. In: Pleistocene mammalian fossils from the northeastern provinces: 22-34, pls. 6-15. Edited by Institute of Vertebrate Paleontology and Paleoanthropology, Chinese Academy of Sciences, China.