Maemo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Maemo
Logo
VyvíjíNokia
Rodina OSLinux
Aktuální verze5.0 (725), CSSU: Testing – 8.3 / 3. duben 2011, CSSU: 27. říjen 2013
Způsob aktualizaceAPT a flashování
Podporované platformyARM
Typ jádraMonolitické jádro (Linux)
Výchozí uživatelské rozhraníHildon UI
LicenceOpen-source / proprietární
StavAktivní
Oficiální webwww.maemo.org
Mobilní zařízení postavená
na platformě Maemo v podání společnosti Opened Hand

Maemo je v informatice svobodná platforma pro kapesní počítače a jiná mobilní zařízení, postavená na bázi linuxové distribuce Debian. V současnosti jej používá Nokia N770, Nokia N800, Nokia N810, Nokia N810 wimax editionNokia N900. Rozhraní Hildon obsažené v Maemu bylo též zamýšleno jako GUI pro plánované Ubuntu Mobile and Embedded Edition.

V roce 2010 bylo rozhodnuto, že se platformy Maemo a Moblin sloučí do nového prostředí MeeGo. Operační systém Maemo 5 dále vyvíjí komunita. Vznikla tak nezávislá větev, nazvaná CSSU (Community Seamless Software Update). Nové verze přidaly několik důležitých novinek (například možnost telefon ovládat na výšku – portrait-mode) a průběžně opravují nalezené chyby.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Základní schéma platformy Maemo je následující:

Hildon
GTK+ D-Bus
X Window System
Debian Linux

Všechny použité komponenty jsou open source a jsou na linuxových desktopech dobře známy a široce používány. Díky jejich použití je převod aplikací na tuto specifickou platformu jednodušší. Při vývoji Maemo je použit kompilační nástroj Scratchbox.

Verze Maemo 4 a 5 obecně[editovat | editovat zdroj]

Uživatelské rozhraní v Maemo 4 bylo velmi podobné mnoha klasickým handheldům. Obsahovalo „základní (domácí) obrazovku“ jako hlavní místo, ze kterého se uživatel snadno dostává ke všem dalším nastavením, funkcím a programům. Kvůli tomu byla základní obrazovka rozdělena na oblasti určené pro spouštění aplikací, menu a část, která šla nastavit podle přání uživatele (například jako RSS čtečka, Google search, přehrávač internetového rádia, aj.).

V Maemo 5 je uživatelské rozhraní odlišné. Pevné je pouze menu, obsahující hodiny, název operátora, indikaci baterie a indikaci dalších služeb (Wi-Fi, Bluetooth…). Veškerý další obsah je na volbě uživatele. K dispozici je až 9 obrazovek, které lze naplnit zástupci jednotlivých instalovaných programů, widgetů, výstřižků internetových stránek, RSS čteček, aj.

Součásti[editovat | editovat zdroj]

Maemo je modifikovaná verze Debian Linuxu, která je zejména zeštíhlena pro potřeby přenosného zařízení. Pro vytvoření grafického prostředí je použit X Window System, které používá Xomap server a správce oken Matchbox. Pro GUI jsou použity knihovny GTK v4 toolkitu a uživatelské rozhraní Hildon pro widgety a API.

GNU Core Utilities jsou nahrazeny balíkem BusyBox, což sníží nároky na operační paměť (na úkor některých postradatelných funkcí).

Jako primární zvukový server je použit ESDGStreamer, které využívá přehrávač multimédií. Podporované formáty lze rozšířit využitím pluginů z scratchbox (Maemo SDK), které podporuje například OGG formát. Doplňující přehrávače mohou přistupovat přímo ke GStreameru nebo pomocí „osso-media-server“.

I když je Maemo postaveno na Linuxu a open source, zůstaly některé části uzavřené. Patří mezi ně hlavní status bar, taskbar aplety (jas displeje, aj.) a aplikace řešící konektivitu a management napájení.

Software[editovat | editovat zdroj]

Maemo je dodáváno s vestavěnými aplikacemi, ale zároveň je možné instalovat z mnoha zdrojů další zajímavé programy. Buď přes správce balíčků, nebo aptdpkg.

Přibalené aplikace jsou například Mozilla – postavená nad prohlížečem MicroB, Macromedia Flash, Gizmo5Skype.

Aplikace třetích stran[editovat | editovat zdroj]

Tím, že je Maemo open source a využívá bezplatný operační systém Linux, je přidávání nových aplikací velmi jednoduché a bezproblémové. Aplikací je dostupných velmi mnoho. Některé jsou psané přímo pro Maemo, jiné pro klasický Linux. Výběrem lze uvést:

Před uvedením Maemo 5 Nokia podpořila během akce Fremantle Stars některé aplikace vytvářené komunitou.[1] Zajímavé jsou například: Mauku (klient pro micro-blogy), Maemo Mapper (aplikace pro mapy), Numpty Physics (hra), ScummVM (hra, obsahující Beneath a Steel Sky), Xournal (zápisník, rychlé poznámky), Fennec (internetový prohlížeč), FBReader (e-book čtečka), OSM2Go (OpenStreetMap).

Do Maema mohou být snadno instalovány aplikace z distribuce Debian pro ARM (včetně OpenOffice, Firefox, Java, GNOMELXDE, aj.).

Podpora datových typů[editovat | editovat zdroj]

Nepodporované datové typy souborů mohou být přidány doinstalováním pluginů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maemo na anglické Wikipedii.

  1. Fremantle Stars [online]. Nokia, rev. 2011-12-15 [cit. 2016-10-01]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]