Lydia z Thyatir

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatá
Lydiea z Thyatir
Svatá Lydie, ruská ikona
Svatá Lydie, ruská ikona
učednice
NarozeníThyatira
ÚmrtíFilippi
Svátek20. května (pravoslavné církve)
3. srpna (katolická církev)
27. ledna (luteráni)
Místo působeníTiatira
Filippoi
Vyznánípohanokřesťané
Uctívána církvemivšechny křesťanské církve s kultem svatých
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lydie z Thyatir je žena zmíněná v Novém zákoně Sk 16, 14, 40 (Kral, 40 ČEP), která je považovaná za první konvertitku ke křesťanství na evropské půdě. Jako svatá je ctěna církví katolickou (svátek 3. srpna) a pravoslavnou (svátek 20. května).

Život[editovat | editovat zdroj]

Lydie pocházela z Malé Asie z města Thyatir, které bylo vyhlášeno výrobou cenných purpurových látek, které používali císaři, vysocí státní úředníci a kněží pohanských náboženství. Lydie se živila obchodováním s tímto purpurem a jako zámožná žena se přestěhovala do makedonského města Filip, které bylo významným městem a římskou kolonií. Sk 16, 12 (Kral, ČEP), [1]

Do Filip přišel i apoštol Pavel se sv. Timoteem, Silasem a Lukášem, hledal modlitebnu, a tak sešel k řece, kde se podle židovského zvyku Ž 137, 1 (Kral, ČEP) sešly k modlitbě ženy a mezi nimi i Lydie, která také věřila v jediného Boha Sk 16, 14 (Kral, ČEP). Po Pavlově kázání přijala ona i celý její dům křesťanství a pozvala apoštoly do svého domu. Sk 16, 15, 40 (Kral, 40 ČEP) [1][2]

Místo křtů ve Filipech.

Profese[editovat | editovat zdroj]

Lydie z Thyatiry je známá především jako "prodavačka" nebo obchodnice s purpurovým suknem, což je pravděpodobný důvod, proč ji katolická církev nazývá "patronkou barvířů". Není jasné, zda se Lýdie zabývala pouze obchodem s purpurovým barvivem, nebo zda její podnikání zahrnovalo i textil, ačkoli všechny známé ikony světice ji zobrazují s nějakou formou purpurové látky. Většina z nich zobrazuje tuto světici s purpurovým šátkem nebo závojem, což umožňuje mnoha historikům a teologům domnívat se, že byla obchodnicí právě s purpurovou látkou.

Jako schopná obchodnice a podnikatelka byla Lydie na svou dobu výjimečnou ženou, která měla nejen smysl pro obchod, ale i pro duchovní hodnoty. Sk 16, 14 (Kral, ČEP),[3] Její dům se tak stal místem, kde se pravidelně scházeli křesťané, Lydie byla první diákonkou[4] a nově založená filipská křesťanská obec byla apoštola Pavla radostí a slávou Flp 4, 1 (Kral, ČEP), kterým napsal z římského vězení svůj List Filipským.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lydia of Thyatira na anglické Wikipedii.

  1. a b sv. Lydie. catholica.cz [online]. [cit. 2023-03-08]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, NETservis. Obchodnice Lýdie – sponzorka prvních křesťanů. Víra.cz, Bůh, křesťanství [online]. [cit. 2023-03-08]. Dostupné online. 
  3. S.R.O, NETservis. Obchodnice Lýdie – sponzorka prvních křesťanů. Pastorace.cz [online]. [cit. 2023-03-08]. Dostupné online. 
  4. Diakonie – Sociologická encyklopedie. encyklopedie.soc.cas.cz [online]. [cit. 2023-03-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]