Luteránský kostel Nanebevstoupení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Luteránský kostel Nanebevstoupení
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevSjednocená protestantská církev ve Francii
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba1866
Další informace
Adresa47 rue Dulong, 75017 Paris
Ulicerue Dulong
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Luteránský kostel Nanebevstoupení (fr. Église luthérienne de l'Ascension) je farní kostel v Paříži, který slouží Sjednocené protestantské církvi ve Francii. Nachází se v 17. obvodu v ulici Rue Dulong č. 47.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Dne 25. prosince 1835 byl otevřen kostel v Batignolles, který spoluřídila reformovaná konzistoř a luteránská konzistoř v Paříži v rámci konkordátu. V březnu 1836 bylo rozhodnuto, že eucharistii bude slavit luteránský pastor o Velikonocích a reformovaný pastor o Vánocích. Ale v roce 1840 luteránská konzistoř od projektu ustoupila.

V roce 1866 německá mise pro přistěhovalecké dělníky postavila luteránský kostel se školou v přízemí. V roce 1874 zde byly instalovány varhany z továrny Gebrüder Link. Sklář Charles de Champigneulle instaloval velká vitrážová okna.

V roce 1910 byla postavena nová novogotická fasáda do ulice. Stavba byla slavnostně otevřena 24. dubna 1910 pod názvem kostel Nanebevstoupení. Farnost se stala členem Francouzské evangelické luteránské církve, která se v roce 2013 připojila ke Sjednocené protestantské církvi.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel má obdélníkový půdorys s dřevěnou klenbou. V ose chóru visí kopie obrazu Kristus v rákosí od Guida Reniho, uchovávaný v muzeu Louvre. Kostel osvětluje šest vitrážových oken. Na západě Dvanáctiletý Ježíš v chrámě, Ježíš u Galilejského jezera, Poslední večeře, Ježíš na hoře Olivetské, Setkání na cestě do Emauz. Na východě starožitná lampa, otevřená Bible s alfou a omegou a holubice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Église luthérienne de l'Ascension na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]