Lethu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lethu
langoboardský král
Narození4. století
Úmrtí5. století
PotomciHildeoch a Gudeoch
OtecLamicho
MatkaGudinger (?)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Origo gentis Langobardorum
Kovová královská koruna Langobardů

Lethu také Leti (?5. století) byl v první polovině 5. století králem germánského kmene Langobardů.[1] Vládu převzal po svém předchůdci králi Lamicho. Je považován za zakladatele lethingských Langobardů.

Langobardi v období stěhování národů migrovali podél řeky Labe od Baltu[2] na jih, na území, které nazvali Scatenauge. Na další cestě po Labi dospěli na území Patespruna či Paderborn[3] a pak na území dnešních Čech. Langobardy zmínil již římský historik Cornelius Tacitus ve svém etnografickém díle Germania,[4] kde je popisuje jako kvalifikované válečníky.

Král Lamicho porazil Huny v bitvě nedaleko bývalé římské provincie Noricum a v této oblasti dnešního Rakouska se jeho kmen usadil. Hlavním zdrojem historie Langobardů je kniha Historia Langobardum (History of the Langobards) Paula Diacona z konce 8. století. V knize je velmi málo informací o králi Lethu. Vládl pravděpodobně čtyřicet let, od roku 420 do roku 460 jako třetí král Langobardů bez větších sporů s ostatními kmeny. Po jeho smrti se královské moci ujal jeho syn Hildeoch, což představovalo pravděpodobnou dědičnost k langobardské koruně.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Lamissio na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. DIACONUS, Paulus. History of the Langobards. [s.l.]: Department of History, University of Pennsylvania, 1906. 437 s. S. 334. (anglicky) 
  2. DIACONUS, Paulus. History of the Langobards. [s.l.]: Department of History, University of Pennsylvania, 1906. 437 s. S. 31. (anglicky) 
  3. DIACONUS, Paulus. History of the Lombards. [s.l.]: University of Pennsylvania Press, 2011. 352 s. Dostupné online. ISBN 9780812205589. S. 23. (anglicky) 
  4. Tacitus - Germania kapitola 40 Archivováno 16. 1. 2017 na Wayback Machine. (německy)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Langobardští králové
Předchůdce:
Lamicho
začátek 5. století
Lethu
Nástupce:
Hildeoch