Lene Marie Fossen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lene Marie Fossen
Narození18. srpna 1986
Kolbu, Østre Toten
NorskoNorsko Norsko
Úmrtí22. října 2019 (ve věku 33 let)
Lena, Østre Toten
NorskoNorsko Norsko
Povolánífotografka
Webová stránkawww.lenemariefossen.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Lene Marie Fossen (18. srpna 1986 Kolbu22. října 2019 Lena) byla norská portrétní fotografka, která od deseti let trpěla mentální anorexií. O jejím životě a tvorbě vznikl dokumentární film Autoportrét (2020).

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mentální anorexií začala trpět, když v deseti letech začala odmítat jídlo, aby nevyrostla a zůstala dítětem. Kvůli nedostatečné výživě nikdy neměla menstruaci ani prsa. Její snaha vyřešit problém dospívání nakonec selhala a místo ní vznikl nový problém v podobě poruchy příjmu potravy. Přišla o všechny přátele a nakonec to s ní vzdali i rodiče, stejně jako ona sama.[1]

Když jí bylo patnáct let, zamilovala si fotografování pro schopnost zastavit čas v obraze. S oblibou fotografovala děti, ale i staré muže a ženy se zachmuřenými tvářemi. Nejvíce ji proslavily fotografie vlastního těla postiženého anorexií. Od roku 2011 začala své fotografie vystavovat. Když se o ní dozvěděl norský fotograf Morten Krogvold, přesvědčil ji, aby se zúčastnila mezinárodního festivalu Nordic Light Festival of Photography, který se v roce 2017 konal v Kristiansundu. Zde bylo uvedena výstava jejích 50 autoportrétů.

O jejím životě a tvorbě se rozhodla natočit dokumentární film [2] trojice režisérů Margreth Olin, Katja Høgset a Espen Wallin, kteří Lene doprovázeli na řecký ostrov Chios a v Norsku. V dokumentu je zaznamenán její neustálý boj mezi uměleckým nutkáním tvořit, všudypřítomným ohrožením života a způsob, jakým prorazila jako umělkyně a fotografka na skandinávské umělecké scéně.[3]

Poté, co ji v Řecku srazilo auto, ztratila chuť žít a trpěla bolestmi. Zemřela v roce 2019 na srdeční infarkt ve věku 33 let. Dokumentární film Autoportrét měl premiéru na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Mnichově v roce 2020.[4] Lene ho nikdy neviděla. Posmrtně jí byla v galerii Shoot v Oslu uspořádána samostatná výstava Strážce brány.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Fight She Lost [online]. medium.com, 2021-08-01 [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. 
  2. Autoportrét (2020) | ČSFD.cz. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. Zemřela následkem mentální anorexie. Filmový portrét výjimečné fotografky může pomoci ostatním [online]. kinobox.cz, 2020-08-17 [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. 
  4. Lebensgefährlich schöpferisch [online]. sueddeutsche.de, 2020-05-17 [cit. 2023-01-19]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]