Lávka přes Dřetovický potok

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lávka přes Dřevotický potok
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajStředočeský
OkresKladno
MěstoVrapice
Dopravapěší
ŘekaDřetovický potok
ProjektantAoc architekti a Kloknerův ústav ČVUT v Praze
Náklady na výstavbu700 tisíc Kč
Otevřen2018
Souřadnice
Parametry
MateriálUHPC
Šířka1,5 m
Mapa
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lávka překonávající Dřetovický potok ve středočeské obci Vrapice u města Kladno byla postavena v roce 2018. Pro chodce propojuje obec s pravým břehem potoka, kde se nachází hřbitov. Architekti Ondřej Císler a Petr Tej pojmuli návrh lávky jako „magický portál mezi světem živých a mrtvých".[1] Stavba je složena z odlitku vysokopevnostního a mrazuvzdorného betonu s ocelovou výztuží – působí velmi jednotně. Lávka váží 3,5 tuny a veškerý spotřebovaný materiál činí 1,4 metru krychlového. Rozpon lávky je 10 metrů a šířka 1,5 metru. Celá její výstavba a projekt stály 700 tisíc korun.

Naproti lávce je postavena socha nazvaná „Strážce" od sochaře Jana Hendrycha. Vychází z původních barokních předobrazů a doplňuje celkovou prostorovou kompozici mostu.[2]

Návrh lávky se umístil v roce 2019 mezi šesti finalisty soutěže Česká cena za architekturu.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VOLF, Petr. Beton se vznáší nad vodami a dělá lidem službu i radost. Prolnutím technologie, architektury a umění. Hospodářské noviny [online]. 2019-11-22 [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. 
  2. Lávku přes Dřetovický potok u Kladna od Ondřeje Císlera a Petra Teje doplňuje socha profesora Hendrycha. Earch.cz [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné online. 
  3. Lávka přes Dřetovický potok. Česká cena za architekturu [online]. [cit. 2019-11-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-01.