Kostel svatého Filipa a Jakuba (Kadov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svaté Filipa a Jakuba
v Kadově u Miroslavi
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajJihomoravský
OkresZnojmo
ObecKadov
Souřadnice
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
Děkanátmoravskokrumlovský
FarnostKadov u Miroslavi
ZasvěceníJakub Starší
Další informace
Kód památky13953/7-6461 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel svaté Filipa a Jakuba je římskokatolický chrám v obci Kadov v okrese Znojmo. Kostel s gotickým jádrem je farním kostelem kadovské farnosti.[1] Je chráněn jako kulturní památka České republiky.[2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel v obci je poprvé zmiňován roku 1235, současná stavba je pozdně gotická.[3] Koncem 15. století vzniklo kněžiště, loď a věž, přistavěna byla také kaple svaté Markéty. K dalším stavebním úpravám došlo v souvislosti s obnovou kadovské fary roku 1753 – byla postavena hudební kruchta.[3] Roku 1822 byl kostel staticky zajištěn, zvětšen byl původní jižní vstup do chrámu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jde o podélnou jednolodní stavbu s pětibokým kněžištěm. K jižní zdi lodi přiléhá kaple nepravidelného půdorysu. Kněžiště je opatřeno opěrnými pilíři. V hladkých fasádách jsou prolomena okna se segmentovým záklenkem.[3] Kněžiště se otevírá do lodi zděným lomeným kamenným obloukem. V lodi je síťová klenba.

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Na hlavním oltáři je klasicistní tabernákl z roku 1852. Křtitelnice pochází z druhé čtvrtiny 18. století. Ze stejné doby pochází mešní kalich.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. farnost Kadov u Miroslavi [online]. Biskupstvi.cz [cit. 2017-08-25]. Dostupné online. 
  2. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-08-25]. Identifikátor záznamu 124282 : kostel sv. Filipa a Jakuba. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  3. a b c d SAMEK, Bohumil. Umělecké památky Moravy a Slezska (J–N). Praha: Academia, 1999. 780 s. ISBN 80-200-0695-8. S. 121–122. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]