Kostel Zvěstování Panny Marie (Doly)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Zvěstování Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
FarnostSkuteč
ZasvěceníZvěstování Panny Marie
Datum posvěcení1746
Architektonický popis
Stavební slohbarokní architektura
Další informace
AdresaDoly, ČeskoČesko Česko
Kód památky34092/6-916 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Zvěstování Panny Marie se nachází u vsi Doly, části města Lužeokrese Chrudim.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel stojí v údolí Novohradky nad soutokem s Krounkou u zaniklé vsi Janovice (místo s kostelem je označováno také Janovičky). Poslední zmínka o vesnici pochází z roku 1454. V roce 1350 se uvádí jako farní s kostelem Zvěstování Panny Marie. Kostel patří římskokatolické farnosti – děkanství Skuteč. V letech 2011–2015 byl z dotací (Ministerstvo kultury ČR, Pardubický kraj, město Luže), darů a díky brigádám postupně opraven do stávající podoby a v roce 2016 kolaudován.

Původní kostel, který stál na místě hřbitova, byl románský z konce 11. století. R 1741 byl zbourán. Kostel v dnešní podobě byl postaven na náklady hraběte Štěpána Viléma Kinského v letech 1741–1746 podle plánů významného rakouského architekta Donata Felice d'Allio (1677–1761) a posvěcen roku 1746 skutečským děkanem Františkem Jeronýmem Bartoněm.

Součástí kostela je malý hřbitov. V roce 2004 zde byl pohřben český spisovatel Jiří Šotola. V hřbitovní zdi jsou patrny použité stavební bloky předchozích staveb, pravděpodobně předcházejícího kostela či kaple.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • NEKVINDA, Libor: Donato Felice D'Allio (1677 až 1761), architekt zámku v Mostku u Chocně a kostela v Janovičkách u Luže. In: Vlastivědné listy Pardubického kraje, 2007, č. 5.
  • O zazděné slečně Berkové v Janovičkách. In: BLAŽEK, Antonín: Pověsti a obrázky z Chrudimska. Díl 4. Chrudim : nákladem spisovatelovým, 1913, s. 21–26.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]